Galeria de Arta

arta pentru tine

  6.12.2011

Caiet de planuri

Annart Gallery vernisează miercuri, 7 decembrie 2011, expoziţia “Caiet de planuri”, a patra în tânărul palmares al galeriei inaugurate în mai 2011. Reunirea pe simezele galeriei a 30 de lucrări de pictură, grafică, sculptură şi tehnică mixtă semnate de nouă artişti români marchează totodată declaraţia de intenţie a galeriei privind portofoliul de artişti pe care îl constituie ca program de promovare pe termen lung. Expoziţia va fi deschisă în perioada 8 decembrie 2011 – 31 ianuarie 2012, de luni până vineri în intervalul orar 15:00–20:00, iar sâmbăta în intervalul orar 12:00–20:00.

“Lucrarea II” de Sorin Ilfoveanu


Într-o ordine cronologică a întâlnirilor AnnArt cu artiştii, veţi putea regăsi în acest “Caiet de planuri” pe Sorin Ilfoveanu, Mircea Roman, Ştefan Câlţia, Francisc Chiuariu, Paul Neagu, Dorin Creţu, Laura Covaci, Vladimir Setran şi Constantin Rusu.

Selecţia şi decizia asupra acestora provine din dorinţa asumată a AnnArt de a promova şi vinde, în România şi în străinătate, marile nume ale scenei artelor vizuale româneşti; apoi de a (re)aduce în atenţia publicului şi a colecţionarilor români câţiva artişti de mare forţă şi originalitate creativă, cunoscuţi şi apreciaţi mai ales în afara României şi, în sfârşit, de a prezenta artişti emergenţi, cvasi-necunoscuţi.

Dincolo de diversitatea de stiluri şi viziuni creative, de apartenenţa la generaţii sau de cota de piaţă, artiştii din “Caietul de planuri” sunt “unificaţi” prin valoarea lucrărilor expuse şi prin simpla şi misterioasa prezenţă a frumuseţii şi emoţiei conţinute de toate aceste lucrări.

“Lucrare 6″ de Dorin Creţu

Ştefan Câlţia (n. 1942, Brașov)
Pictor și profesor la Universitatea Naţională de Artă București. A avut ca formatori pe Julius Podlipny, la Timişoara şi pe Corneliu Baba, la Bucureşti. Picturile sale se află în numeroase colecţii private europene, precum şi în Muzeul de Artă Contemporană din Oslo, Muzeul HR Giger din Gruyere_ Elvetia, MNAC din Bucureşti şi Muzeul Brukenthal din Sibiu. Decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce şi Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate.

Francisc Chiuariu (n. 1966, Sibiu)
După şapte expoziţii personale, pictorul se impune în 2011 pe scena internaţională prin participarea la Bienala de la Moscova precum si prin expoziţiile de la V-Art Gallery din Moscova si The Artist’s House din Tel-Aviv. Aparţine generaţiei de artişti formaţi la Bucureşti în anii ’90, profesor fiindu-i Florin Ciubotaru. În perioada 1993 – 2000 a fost asistent la catedra de pictură a Universităţii Naţionale de Artă.

Laura Covaci (n. 1964, București)
Absolventă în Bucureşti la clasa de pictură monumentală a maestrului Ion Stendl, artista are un bogat palmares internaţional, cu şederi de lungă durată în SUA şi Franta. Între artiştii generaţiei sale, deţine un recordul de vânzare a unei lucrări cu 13.000 de euro la licitaţia Bucarest à Paris.

Dorin Creţu (n. 1956, Brașov)
Nume cunoscut al Generatiei ‘80 din arta plastică bucureşteană, din 1990 artistul trăieşte şi lucrează la Paris, unde are o bogată activitate expoziţională, cu o primă personală la Galerie Municipale de Vitry-sur-Seine, urmată, printre altele, în România, de retrospectiva de la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoșoaia, itinerată la Muzeul de Artă din Constanţa, (2008-2009). Lucrările sale au fost achiziţionate de către ministerul francez al culturii pentru Fondul Naţional de Artă Contemporană din Franţa precum şi de catre MNAC din Bucureşti pentru colecţia sa permanentă.

Sorin Ilfoveanu (n. 1945, Câmpulung-Muscel)
Elev al maestrului Corneliu Baba apoi profesor şi Rector al Universităţii Naţionale de Artă, Ilfoveanu are numeroase lucrări în expoziţii, muzee şi colecţii private importante ale lumii, de la Veneţia la Tokyo, de la Bucureşti, la Oslo şi Paris. Este decorat cu Ordinul Servicil Credincios în grad de Mare Ofiţer şi laureat în 2011 al Marelui Premiu Prometheus pentru Opera Omnia.

Paul Neagu (n. 1938, Timişoara - d. 2004, Londra)
Format ca pictor la Universitatea Naţională de Artă din Bucureşti, Neagu optează încă de la început pentru o abordare conceptual-abstractă, semn distinctiv al întregii sale opere de la grafică şi sculptură la instalaţie şi performance. Stabilit la Londra la începutul anilor ’70, artistul îmbină creaţia cu activitatea didactică inclusiv la Royal College of Art şi la Slade School of Art, exercitând o influenţă remarcabilă asupra tinerilor artişti britanici. Operele sale se află în numeroase colecţii şi muzee prestigioase din lume printre care şi Tate Gallery din Londra dar şi în spaţii publice diverse, de la Catedrala din Durham la ţinuturi din sudul Chinei.

Mircea Roman (n. 1958, Târgul Lăpuș)
Laureat al Marelui Premiu al Trienalei de sculptură de la Osaka, artist cu un palmares expoziţional valoros, ce include participări la Bienala de la Veneţia , personale la Riverside Studios, Londra şi instalaţii urbane pe Tamisa sau în curtea Muzeului Ţăranului Român. Lucrările sale sunt prezente în importante colecţii muzeale şi private iar în ultimii ani cota artistului s-a consolidat în urma unor tranzacţii-record în cadrul licitaţiilor din România, situându-l, în 2007, ca singurul artist contemporan într-un Top 10 de vânzări, alături de Grigorescu, Tonitza, Aman şi Petraşcu.

Constantin Rusu (n. 1987, București)
Absolvent al Universităţii de Arte Plastice București, secţia pictură. Bursier în 2008 la Accademia di Belle Arti di Roma, Italia. A participat la expoziţii de grup la București, Madrid, Timișoara. Remarcat de AnnArt Gallery cu prilejul EBienale 2011 şi invitat în proiectul de debut al programului Peretele Alb.

Vladimir Şetran (n. 1935, regiunea Hotin)
Pictor şi profesor din 1964 la Catedra de Design a Universităţii Naţionale de Artă București, cu numeroase lucrări în colecţii private din Franţa, Austria, Germania, USA, Turcia, Liban, Marea Britanie. Decorat cu Ordinul “Meritul cultural” şi Ordinul “Serviciul Credincios” în grad de cavaler. A fost distins, printre altele cu “MarelePremiu” pentru pictură, UAP (1964) şi “MarelePremiu pentru Artă Monumentală” UAP (1984).

“Tunelul” de Francisc Chiuariu
 

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Pictura, Sculptura, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com