Galeria de Arta

arta pentru tine

  15.03.2013

Expoziţie Maurice Mircea Novac la Kunstverein Virtuell-Visuell

Institutul Cultural Român de la Berlin împreună cu galeria KunstART din Bochum şi asociaţia Virtuell-Visuell e.V invită publicul iubitor de artă din Germania la deschiderea expoziţiei dedicate artistului Maurice Mircea Novac. Vernisajul are loc pe 17 martie 2013, de la ora 12:00, în spaiţile asociaţiei Virtuell-Visuell e.V, Wiesenstraße 4, 46282, Dorsten. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 17 martie – 13 aprilie 2013.

În cadrul vernisajului are loc si lansarea albumului “Maurice Mircea Novac, Malerei”, cu structură monografică, dedicat pictorului român. Albumul este publicat de cunoscuta editură Klartext din Germania, care a dedicat monografii şi altor artişti români, precum Marian şi Victoria Zidaru, Ciprian Ciuclea, dar şi albumul “7 artişti români contemporani”.

Acest eveniment susţinut de Institutul Cultural Român din Berlin face parte din seria de programe anuale dedicate artei plastice contemporane româneşti, prezentată în una din regiunile germane cu procentul cel mai ridicat de populaţie de origina română, Nordrhein-Westfalia.

Cătălin Davidescu, critic de artă, expert şi muzeograf, spune: “Mircea Novac mizează frecvent pe realismul de tip oniric, în care relaţia fluidă pe care o impune cu mâna regizorală fermă între obiecte, în raportul lor cu personajul, cu zonele de picturalitate pură, conţine o aură de mister sau măcar de aşteptare neîmplinită. Privite din acest unghi, imaginile sunt bine sincronizate cu peisajul artistic contemporan al Noului Realism, împărtăşit mai puţin de colegii de generaţie şi mai mult de tinerii ultimului val. Ceea ce îl individualizează este modul în care se raportează la actul creaţiei. Dacă generaţia tânără cultivă în proiectele vizuale „secularizarea” sentimentului, încercând programatic obiectivarea faţă de motiv, Mircea Novac, dimpotrivă, caută acest tip de implicare, care îi facilitează accesul la „trăire” sau, mai curând, la ambiguitate şi la misterul acesteia. Aici trebuie avută în vedere şansa exerciţiului pictural îndelungat, precum şi aşezarea diferită în raport cu un act al creaţiei, care, conceput în afara timpului cotidian, continuă să fie pentru el o formă subiectivă, dar vitală de a exista.”

Asociaţia artistică VirtuellVisuell deţine un spaţiu expoziţional de circa 250mp şi organizează numeroase expoziţii şi proiecte culturale menite să pună în valoare arta contemporană în regiune, cu titlul de „avangardă“.

Galeria KunstART din Bochum, înfiinţată în anul 2006, promovează artişti contemporani naţionali şi internaţionali din domeniile: pictură, grafică, sculptură şi artă din sticlă. A realizat expoziţii în muzee româneşti şi a cooperat cu galerii din Germania, Franţa şi în special din România.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com