Galeria de Arta

arta pentru tine

  25.03.2013

“Apele tac” a devenit cel mai premiat scurtmetraj românesc

După succesul înregistrat la Santa Fe Independent Film Festival (USA), unde a fost laureat al premiului pentru cel mai bun film, la ZUBROFFKA (Polonia) unde a câștigat două premii, „Apele tac”, filmul realizat de Anca Miruna Lăzărescu, laureatul premiului Gopo pentru Cel mai bun scurtmetraj în 2012, a reușit să adune nu mai puțin de 75 de premii naționale și internaționale, devenind astfel cel mai premiat scurtmetraj românesc al tuturor timpurilor.

Apele tac

Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Berlin din 2012, a fost nominalizat la Oscarurile europene în 2011 și spune povestea a doi prieteni, care, în 1986, vor să fugă din țară trecând Dunărea înot. Pentru a fi sigur de reușita fugii, Gregor are o singură condiție: Vali trebuie să își lase în urmă soția. Produs de Filmallee (Germania) şi de Strada Film, scurtmetrajul îi are pe afiş pe Toma Cuzin (cunoscut din “Hârtia va fi albastră”), Andi Vasluianu (cunoscut din “California Dreamin’”, “Despre oameni și melci” şi “Minte-mă frumos”) şi Patricia Moga.

Scenariul este semnat de Anca Miruna Lăzărescu, imaginea de Christian Stangassinger şi montajul de Dan Olteanu.

Anca Miruna Lăzărescu este regizor şi scenarist. A început studiile de film în Germania, în 2000, unde a lucrat la mai multe scurtmetraje şi documentare. Şi-a petrecut o perioadă de studii în Los Angeles, unde a făcut asistenţă la câteva episoade ale serialului de comedie „Scrubs” şi a lucrat pentru CNN Entertainment. „Apele tac” este filmul ei de absolvire a Universităţii de Televiziune şi Film din München. În prezent lucrează la filmul ei de debut, „68”, care a primit deja premii de dezvoltare din partea FFA (Federal Funding), la Balkan Fund la Thessaloniki International Film Festival, la Torino Film Lab şi MEDIA Funding. De asemenea, a primit finanţare pentru producţie în cadrul FFF-Bayern (Bavarian Film Funding) și este produs de aceleași companii care au produs „Apele tac”: Filmallee și Strada Film.

FILMALLEE a fost înființată în 2006, în Munich, de către David Lindner, realizând în special co-producții. Printre filme, menționăm scurtmetrajele „Renovare” și „Derby”, prezentate în competiția Festivalului de film de la Berlin, și documentarele „Sons Of The Muse” și „Anatomy of Living”.

Strada Film a fost înființată în 2004 si a mai produs „Ryna”, „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”, „Eu când vreau să fluier, fluier” şi „Loverboy”.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Cinema de arta
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com