Galeria de Arta

arta pentru tine

  17.01.2014

11172014 / Cabinetul de curiozităţi

Art Yourself iniţiază, în premieră, un proiect care se va desfăşura pe întreg parcursul anului 2014. 11 expoziţii, la care vor participa 17 artişti români contemporani, vor reuni o multitudine de abordări, modalităţi de exprimare şi viziuni artistice în cadrul acestui proiect comun. Demersul artiştilor, împreună cu galeria Art Yourself, este de a genera o posibilă şi experimentală colaborare între cei implicaţi, rezultatul dorit fiind o identitate de grup, bogat declinată artistic, prin toţi cei 17 artişti. Publicul este invitat în fiecare 17 ale lunii pentru a fi martori la această fuziune imagistică.

“Iată-mă!” este prima expoziţie din cadrul proiectului “11172014″ şi prezintă artiştii implicaţi în proiect, aşa cum se autoidentifică ei la debutul acestui demers artistic de lungă durată. Mai mult decât un autoportret şi mai individualist decât o expoziţie de grup obişnuită, “Iată-mă!” se aseamănă unui insectar artistic, cu exemplare deosebite.

Iată ce spun artiştii la debutul proiectului:

Ioana Ursa: “E o provocare… acest maraton de expoziţii va fi un prilej pentru orice artist să arate publicului iubitor de artă complexitatea persnalitâţii sale artistice. Pentru mine este o reală provocare deoarece temele propuse sunt rezultatul propunerii multor artişti tineri valoroşi, practic ele reflectă cam ce ar dori ei să descopere în materie de teme în universul galeriilor bucureştene. Temele sunt motivante şi profunde pentru orice spirit artistic neblazat. Pentru mine e ca şi cum aş fi ales eu temele pentru lucrările mele. Sunt sigură ca şi colegii mei văd aceste teme ca aparţinându-le şi sunt foarte curioasă cum vedem de fapt noi rezolvarea lor.”

Andreea Floreanu: “Acest proiect amplu ce grupează un număr de 17 artişti este o provocare pentru mine, mai ales că se va desfăşura pe parcursul unui an de zile. De asemenea, va fi interesant de observat rezultatul final şi anume interpretarea subiectivă a fiecarui artist, pornind de la o temă comună.”

Radu Rodideal: “Pentru mine, un proiect maraton ca 11172014 este o provocare reală, atât prin întinderea sa pe durata a 11 expoziții, cât și prin detașarea asumată de la propriul demers artistic.”

Cornel Lazia: “Seria de expoziţii de grup găzduită de ArtYourself este pentru mine o călătorie în imaginarul propriu şi în acelaşi timp într-un imaginar colectiv al grupului astfel creat.”

Suzana Dan: “11172014 este similar unui roman colectiv, atent structurat in 11 capitole cuprinse în coperţile unui an.”

Gabriel Caloian: “11172014 este un proiect maraton ce coagulează energii creatoare”.

Cristian Crisbasan: “Mai întâi, mi-au plăcut stilul și atmosfera spațiului expozițional. Apoi, mi-a plăcut imediat conceptul celor 17 creatori vizuali care vor crea pe 11 teme comune pentru 11 expoziții timp de 11 luni - concept propus de Art Yourself Gallery. E ceva să aduni la sfârșitul anului 187 de lucrări născute din 17 viziuni de creație foarte diferite. Este cumva ca un puzzle uriaș care se va agrega, treptat, lună de lună. Și îmi place că am primit 11 teme: o să fac din ele cuvintele cheie ale unui scenariu. Este foarte sănătos ca din când în când să accepți provocarea de a lucra “la temă”, de a-ți manifesta creativitatea în interiorul unei idei.”

Amalia Dulhan: “11 expoziţii. 11 lucrări nemaifăcute. Artişti pe care îi ştiu şi-i plac şi alţii despre care am multe de aflat. Cum aş putea să refuz provocarea de a oferi propria mea versiune a acestui eveniment astral?”

În aceeaşi perioadă, la etajul întâi al galeriei Art Yourself se poate viziona expoziţia “Cabinetul de curiozităţi” a Ramonei Biciuşcă care pune în discuție o serie de principii distincte ce stau la baza acumulării obiectuale și anume caracterul suprarealist și efectul surpriză. În acest caz, surpriza nu este redusă la un simplu efect, o emoție spontană, ci stimulează dorința de cunoaștere. Totodată, ea face trimitere la valoarea incontestabil tactilă a obiectului. Conotațiile simbolice derivă din aspectul fizic al obiectului natural, acumulat și perceput ca parte a unui întreg. Interferența mai multor obiecte (mai multe tipuri de metale, polimeri, materiale aparținând regnului animal- fragmente de sistem osos, coarne și regnului mineral - quartz, fier, pirită, sidef, obiecte produse în serie și bijuterii vechi etc.) este transpusă într-un joc de analogii care determină eliberarea de funcția și semnificația avute în contextul utilitar și invită privitorul să descopere noi semnificații. Principiul acumulării propune multiple interpretări precum vizualizarea procesului creativ ca o reflexie parodică și critică la adresa consumismului și supraproducției ce caracterizează societatea contemporană.

Seria de instalații obiectuale, intitulată sugestiv “Cabinetul de curiozități”, investighează natura efemeră și semnificația simbolică a obiectului. Discursul expozițional face trimitere la enciclopediile antice și medievale care ilustrează ideea înșiruirii sau acumulării, a vastității, a infinitului sau a reprezentărilor de tip listă, enumerare, catalog. Inspirat denumite, Wunderkammer, cabinetele de curiozități, formează inventarul obiectelor purtătoare de semne, care făc trimitere la universul exotic sau magic și reprezintă mărturii ale unei perioade apuse. Particularitatea alegerii unor astfel de obiecte este determinată de psihologia colecționarului.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com