Galeria de Arta

arta pentru tine

  30.10.2007

Artă la o rezoluţie extraordinară

Nu mulţi oameni au ocazia de a vedea capodopere de foarte aproape, ca să nu mai vorbim de un studiu detaliat. Firma italiană HAL9000, specializată în restaurarea şi digitizarea lucrărilor de artă, a realizat imagini de o rezoluţie extraordinară pentru câteva capodopere şi le-a publicat pe site-ul www.haltadefinizione.com. Prin intermediul unei aplicaţii online, oricine poate studia aceste imagini, mărind detaliile până la un nivel impresionant.

“Vedeta” este capodopera lui Leonardo da Vinci, “Cina cea de taină”. Această lucrare a fost realizată între anii 1494 şi 1498 şi are dimensiunile de 460 x 880 cm. Imaginea digitală are 172181 x 93611 pixeli şi a fost obţinută din 1677 de fotografii, realizate pe 7 mai 2007.

Alberto Artioli, curatorul bisericii Santa Maria delle Grazie, unde este expusă lucrarea originală, a precizat: “Se poate vedea transparenţa cupelor, care în mod normal nu s-ar putea observa. Este vizibil, de asemenea, stadiul de degradare în care este pictura”. Leonardo da Vinci a folosit tehnici experimentale pentru “Cina cea de taină”, care s-au dovedit a nu fi foarte rezistente în timp, ajungându-se la exfolierea unei părţi a capodoperei.

Numărul vizitatorilor la “Cina cea de taină” este limitat la 25 de persoane la fiecare 15 minute. În plus, aceştia trebuie să treacă printr-un sistem de filtrare, astfel încât lucrarea să fie protejată de poluare şi praf.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Resurse
1 comentariu

Alte articole pe subiecte similare

1 Comentariu »

  1. Ceea ce apare clar acum in pictura este ca in dreapta lui Cristos la mica distanta e o femeie, acest lucru se vede extrem de clar marind imaginea. Cine e aceasta femeie? Nu poate fi decat Maria Magdalena, presupusa sotie a lui Cristos. Citind manuscrisele de la Marea Moarta apar multe intrebari care e mai bine pentru crestinism sa nu fie eleucidate. Altfel s-ar distruge chiar principiile de baza ale acestuia si ar aparea multe incertitudini. Deja americanii au inceput sa puna prea multe intrebari si principiul “crede si nu cerceta” nu ar mai fi respectat.

    Comentariu de lia | 31.10.2007

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com