Galeria de Arta

arta pentru tine

  12.06.2014

Workshop de restaurare icoane pe sticlă

În perioada 16-27 iunie 2014, Complexul Naţional Muzeal ASTRA prin Centrul ASTRA pentru Patrimoniu. Departamentul de Conservare-Restaurare, organizează prima ediţie a Workshopului de restaurare icoane pe sticlă, ce reuneşte alături de specialiştii muzeului-gazdă, invitaţi din Londra, Republica Moldova şi studenţi din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” – Sibiu. Workshopul coordonat de dr. Alina Geanina Ionescu se desfăşoară la Centrul ASTRA pentru Patrimoniu, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Pădurea Dumbrava, nr. 16-20, Poarta III.

Workshop de restaurare icoane pe sticlă

Îmbinarea reperelor teoretice cu demonstraţiile practice pe icoanele luate în studiu, aflate într-o stare de conservare precară, va duce la salvarea a zece icoane din Colecţia Muzeului ASTRA, piese cu probleme specifice de restaurare: murdărie superficială, aderentă şi ancrasată, desprinderi şi pierderi ale peliculei de culoare, fenomen de pulverulenţă, uzură funcţională, suport spart în două sau mai multe fragmente, fragilizarea lemnului (capac şi ramă), pierderi de material lemnos, fisuri şi crăpături, intervenţii anterioare (cuie metalice neconstitutive, hârtie interpusă între capac şi pelicula de culoare) etc.

În vederea desfăşurării Workshopului de restaurare icoane pe sticlă, piesele vor fi analizate din punct de vedere al stării de conservare, se va realiza documentaţia fotografică, se vor face investigaţii fizice, chimice, biologice şi se va întocmi documentaţia în vederea restaurării pieselor.

Şase din icoanele selectate aparţin centrului de la Nicula – cel mai vechi centru în care s-au pictat icoane pe sticlă, două icoane provin din Gherla, o icoană provine din Maierii Albei Iulia, zugrav din familia Poienaru - probabil Petru Prodan, cca 1850-1886 şi o icoană provine din Cârţişoara. Aceasta din urmă este datată 1893 şi i-a fost atribuită zugravului Matei Ţimforea, pictor cu o bogată activitate artistică.

Acest eveniment cultural se doreşte a fi o continuare a Trainingului de restaurare icoane pe sticlă ce a avut loc în perioada 27-29 noiembrie 2013 în Republica Moldova, eveniment ce s-a desfăşurat la sediul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei. Ca dovadă că evenimentul a avut un impact pozitiv, în urma acestei acţiuni s-au deschis oportunităţi de parteneriat, creându-se o punte de legătură culturală între cele două instituţii (Complexul Naţional Muzeal ASTRA şi Muzeul Naţional de Artă al Moldovei).

Astfel, printre invitaţi îi amintim pe Svetlana Pociumban – consultant principal în cadrul Direcţiei de Patrimoniu Cultural, Guvernul Republicii Moldova – Ministerul Culturii, Gheorghe Caraji - Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Chişinău, specialist în restaurarea operelor de artă şi Florence Hayward - The Conservation Studio, Londra, specialist în restaurare.

La finalul celor zece zile de workshop, în cadrul festivităţii de încheiere ce are loc la data de 27 iunie, ora 11:00, cei 19 participanţi din România, Republica Moldova, Anglia, Germania, Republica Macedonia vor primi diplome, iar invitaţii vor putea vizita expoziţia cu icoanele restaurate, vor putea participa la lansarea catalogului şi la prezentarea filmului ştiinţific educaţional realizat pe durata evenimentului.

Documentarul va surprinde aspecte din timpul procesului de restaurare, fiind un demers cultural-ştiinţific, imagini-document care să facă vizibil patrimoniul transilvănean. Vor fi redate cu exactitate etapele restaurării, ca instrument de lucru şi de cunoaştere pentru studenţi şi specialişti, ca reper de înţelegere pentru publicul larg. Restaurarea patrimoniului cultural mobil reprezintă o prioritate naţională.

Deţinător al unei colecţii impresionante de icoane - 177 icoane pe lemn şi 1862 icoane pe sticlă, Muzeul ASTRA are pe lista priorităţilor sale amenajarea unei săli de expoziţie permanente în care acest patrimoniu să fie accesibil publicului larg. Sunt aşteptaţi să asiste la workshop toţi cei care sunt interesaţi de salvarea patrimoniului, în perioada 16-20 iunie, 23-26 iunie 2014, între orele 9:00-17:00.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Pictura, Muzee
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com