Galeria de Arta

arta pentru tine

  23.05.2014

What do artists do in Rome?

Academia Română din Roma inaugurează cea de-a 12-a ediţie a evenimentului “Spazi Aperti” în ziua de 30 mai 2014, începând cu ora 19:30. Evenimentul este o platformă de schimb de experienţă şi dialog între academiile şi institutele culturale internaţionale din Roma, fiind rezultatul eforturilor artiştilor participanţi de a întruni arta contemporană multi-culturală prezentă în manieră unică la Roma. Tema de anul acesta este “What do artists do in Rome?” (”Ce fac artiştii la Roma?”).

Spazi Aperti

Precum spune Ezio Genovesi, Director Rhode Island School of Design, în Roma este un timp pentru a observa, a gândi, a te întoarce pentru a învăţa din diferenţe, adăugând idiosincrasii; fără a mai învăţa din similarităţi şi emulări precum atunci în copilărie. Este momentul pentru a îndrăzni să găseşti oportunităţi, de a te întâlni şi de a avea dileme, pentru a comunica şi a te întrece. Timpul pentru a aduna putere şi inteligenţă, pentru ca mai apoi să o poţi pune difuza cu inteligenţă în spazi aperti.

Organizat în spaţiile puţin convenţionale ale Academiei Române, “Spazi Aperti XII” găzduieşte operele a peste 40 de artişti internaţionali – actualmente bursieri ai altor academii şi institute culturale din Roma, precum şi o seamă de oaspeţi distinşi, participanţi la ediţiile anilor trecuţi. Fiecare artist sau grup de artişti provine din ţări diferite, fiind, aşadar, străini într-un oraş străin, pe o “insulă” sau voit pe o platformă de cercetare, înţeleasă atât în sens teoretic, cât şi inspiraţional. Astfel, nu surprinde deloc faptul că ediţia din acest an este o ocazie aparte pentru fiecare de a întâlni alţi artişti, de a interacţiona cu aceştia şi de a-i cunoaşte prin artă.

Cea de-a 12-a ediţie, coordonată de Dra. Leontina Rotaru, este o expoziţie organizată de bursierii “Vasile Pârvan” ai Academiei Române la Roma.

Printre nenumăratele activităţi culturale desfăşurate în paralel, evenimentul va mai găzdui şi lansarea proiectului “kaleidomix ep 1 – under a veil of noise corp” a grupului kaleidonescu (Bucureşti). un “fake dj set” ce combina remixuri atât la piesele prezente în setul live, cât și fragmente din materiale încă nepublicate. Proiecțiile constituie suportul vizual al acestui eveniment concentrându-se pe tipologii de manipulări video consacrate precum “video feedbacking” ce invocă atât epoca de aur a VHS-ului cât și contextele cultural-artistic și social-economic ale perioadei. Iar după ora 22:00, Glue Eyes Project Party powered by Vlad Stoica & Lea Rasovszky (Bucharest).

Programul include în expoziţie ca artist invitat un recunoscut fotograf american Henry Horenstein (Boston, U.S.A.) de asemenea şi critic de artă la Rhode Island School of Design Roma. Un minunat text se poate găsi în catalog, scris de Ezio Genovesi.

Bursieri/rezidenţi participanţi:

  • Romanian Academy in Rome – Ciprian Buzilă, Claudia Mandi, Leontina Rotaru, Iulia Stătică, Luca Matei Stoian;
  • British School at Rome – Ursula Burke, Archie Franks, Daniele Genadry, Mason Kimber, Annika Koops, Cathy Lomax, Tomas Sheridan;
  • Spanish Academy in Rome – Juancho Arregui, Javier Cardenete, Javier Rubin Grassa, Mar Hernandez, Jesus Herrera, Jorge Peligro, Fernando Renes, Begona Zubero;
  • American Academy in Rome – Catie Newell;
  • Swiss Institute in Rome – Benoit Billote, Alan Bogana, Julia Perazzini & Valerio Scamoffa;
  • Forum Austriaco di Cultura a Roma – Anja Ronacher;
  • Rhode Island School of Art and Design – Henry Horenstein, Ezio Genovesi; Genevieve Bormes, Yin Bridge, Karen Kuo, Kellie Riggs, Grace Rivera;
  • Accademia di Belli Arti Roma – Cătălina Manu, Diana Vasiliu;
  • Universita La Sapienza – Francesco Eramo, Federica Palmer.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com