Galeria de Arta

arta pentru tine

  14.04.2014

Tradiţii româneşti de Paşti

Accademia di Romania şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român prezintă la Roma, pe 15 aprilie 2014, de la ora 18:00, un film documentar cu ocazia obiceiurilor pascale dedicat ouălor încondeiate, simboluri ancestrale ale tradiţiei comune pentru toţi creştinii. Rodica Marinescu (referent ştiinţific la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti) va ţine o prelegere, cu ocazia obiceiurilor pascale, în cadrul cursurilor de limba română, organizate de Accademia di Romania in Roma.

Tradiţii româneşti de Paşti

Dintre toate simbolurile asociate cu oul de Paşte, simbol al fertilității reprezentând o nouă viaţă, este cel mai cunoscut. Obiceiurile și tradițiile de a folosi ouă au fost asociate de secole cu sărbătoarea de Paști.

Inițial, ouăle de Paști au fost vopsite în culori aprinse pentru a reprezenta zorii de primăvară și au fost folosite în coșuri și donat ca un cadou. Ulterior, ele au fost colorate și pictate cu modele diferite. Preluate de creştinism, ouăle roşii simbolizează sângele vărsat de Fiul Domnului întru mântuirea omenirii şi miracolul renaşterii Sale, devenind elementul definitoriu al sărbătorii pascale.

Cele mai frumoase ouă de Paşti, care fac si acum faima Bucovinei, sunt ouăle închistrite, numite impropriu ouă încondeiate.

Paştele şi însemnele sărbătorii, în ouăle încondeiate, au rămas reperul comun al tuturor creştinilor, la care se întorc mereu cu forţe renăscute.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com