Galeria de Arta

arta pentru tine

  12.09.2007

Târgul iconarilor şi meşterilor cruceri la Muzeul Ţăranului Român

Muzeul Ţăranului Român îi invită pe toţi cei care doresc să prăznuiască “De Ziua Crucii” cu meşteri, iconari, cruceri şi artişti. Praznicul ţine 3 zile, din 14 şi până în 16 septembrie, de la 10 dimineaţa până la 7 seara şi e plin de semne: troiţe şi cruci, icoane şi izvoade, miniaturi, îngeri ţesuţi, proiecţii, poveşti despre cruceri şi atelierele lor. Se va prăznui cu mâncăruri de post, dulceţuri, compoturi, pâinişoare, mere şi nuci.

Expoziţia “De Ziua Crucii” invită la o serie de priviri diferite dinspre şi spre spaţiul sacru al unor artişti, meşteri iconari şi meşteri cruceri. Pot fi văzute icoane, izvoade, obiecte de cult, creaţii personale, obiecte şi texte rezultate din cercetări de teren în zona Sibiului. Această expoziţie va fi deschisă până pe data de 29 septembrie, în Foaierul “Horia Bernea”.

Expozeul vizual “Portret / Atelier Paul Balaci” reconstituie fragmentar traseul unui meşteşug într-o zonă devenită enclavă pentru spaţiul sacru – satul Salcia, Dolj şi continuă seria începută în anul 2003 cu un meşter iconar, Mihaela Bercea. Paul Balaci este unul din ultimii cruceri din satul Salcia care mai închipuie astăzi cruci cum a apucat de la ai lui. Spaţiul de expunere încearcă să recupereze imaginea unui meşteşug pe cale de dispariţie şi să prezinte contextul şi dinamica în care meşterul lucrează astăzi. Atelierul va fi prezentat prin material fotografic şi documentar, cruci în diferite stadii şi obiectele finale. Vineri şi sâmbătă, Paul Balaci va închipui (va ciopli şi va picta) pentru public cruci, cruciţe şi va povesti istoria meşteşugului lui. Acastă expoziţia va fi deschisă până pe data de 29 septembrie în Sala “Irina Nicolau”.

Însemne, instalaţie cu o serie de pristolnice împrumutate din colecţii particulare, încercă să reconstituie o tipologie a obiectului de gen, care redescoperă asemeni icoanelor şi crucilor mari, frumuseţea formei şi a tiparului vechi, dublată de inovaţiile interesante care creează cazuri atipice atît în creaţiile tradiţionale cît şi în cele contemporane. Acest eveniment va avea loc în Sala “Acvariu”.

Praznic, instalaţie compusă din cruci făcute de crucerii din Salcia şi Pietrişu – Olt, pânzături, prescuri şi oale de praznic, toate vor recompune fragmentar semnul crucii pe pajiştea cu bisericuţă din curtea Muzeul Ţăranului Român.

Sâmbătă, 15 septembrie, ora 5 seara, Concert Cvartet Freesound va intepreta muzică cu instrumente tradiţionale, având la bază conceptul de sunet în mişcare şi folosind spaţii cu reverberaţii.

Târgul iconarilor şi meşterilor cruceri este un târg alternativ la cele tradiţionale, cu un număr de 30–50 de participanţi. Târgul de anul acesta este mai degrabă un tip de act cultural care încearcă să recupereze frumuseţea obiectului de cult şi a spaţiului din care provine.

Obiecte prezente la târg sunt icoane pe lemn, icoane pe sticlă, icoane de vatră, cruci de lemn, cruci de mână, pristolnice, cruci de punte, miniaturi, izvoade, mozaicuri, obiecte şi lucrări care au ca sursă meşteşugurile iconarilor şi crucerilor.

Bilet de intrare costă 4 lei, cu reducere la jumătate pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com