Galeria de Arta

arta pentru tine

  14.09.2009

Nu e de vânzare

Centrul Internaţional pentru Artă Contemporană Bucureşti organizează marţi, 15 septembrie 2009, la ora 20:00, vernisajul pentru Colecţia “Nu e de vânzare”/ “Not for sale” Collection. Artiştii participanţi sunt Dan Acostioaei, Andrea Hajtajer, Dima Oboroc, Bogdan Teodorescu, Mihai Verestiuc şi altii. Curatorul expoziţiei este Cătălin Gheorghe.

Cătălin Gheorghe explică acest demers artistic astfel: “În contrast cu tendinţele hegemonice de înţelegere a artelor vizuale ca sector al industriilor creative, respectiv de abordare a artei ca practică de business şi de marketing, expoziţia propune o imersiune în sensurile critice, simbolice, afective şi sociale ale conţinutului creativ.
Vizând o critică a hiper-comercializării artei, prin punerea în scenă a tipurilor alternative de contravaloare pe care le poate avea lucrarea de artă (obiectul ca valoare estetică, mesajul ca valoare semiotică, funcţionalitatea ca valoare socială şi altele), expoziţia se defragmentează într-o serie de instalaţii-şi-intervenţii care se adresează, mai curând decât interpelează ideologic, ca diferenţe comunicative.
Caracterul eterogen al lucrărilor expuse indică “practici” diferite de înţelegere a conceptualizării şi instrumentării limbajului idiomatic al artei. Ca atare, fiecare lucrare din această colecţie subiectivă şi deschisă poate fi considerată o intervenţie spaţială care creează scurt-circuite heterotopice. Spaţiul se auto-expune ca naraţiune, descriere, interpretare, respectiv ca experiment de atitudine.
Dacă la nivelul unei negocieri de perspectivă am putea privi “arta” ca pe o economie creativă de tip non-profit, aşadar nu ca o marfă de vânzare şi nici ca un serviciu creativ de tip business-to-business, atunci am putea viziona şi “colecţia” ca mod de mediere a unei poetici cotidiene de rezistenţă şi emancipare faţă de cotarea pe piaţă a mesajelor artistice.”

Expoziţia este realizată în cadrul proiectului CIAC: “Spaţiu experiment”, derulat în parteneriat cu The Ark - Bursa Mărfurilor şi realizat cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional.

Expoziţia se ţine în perioada 15 - 21 septembrie 2009, la Galeria THe Ark subsol, Calea Rahovei 196A, sector 5, Bucureşti. Programul de vizitare este de marţi până duminică, între orele 11:00 - 19:00.

“Spaţiu experiment” constă în organizarea, lansarea şi derularea unei suite de patru evenimente de artă vizuală care se desfăşoară pe parcursul lunii septembrie, prilejuind câte un vernisaj pe săptămână. La realizarea proiectului participă patru curatori care, pornind de la un concept propriu, propun o selecţie de artişti activi în România.

Primul proiect, expus în perioada 8-14 septembrie: “doar laşii mor fără să se distreze…/only cowards die without having fun…”, a fost propus şi realizat de curatoarea Anca Mihuleţ şi i-a antrenat pe artiştii Dragoş Bădiţă, Katja Lee Eliad, Delia Popa.

Suita de evenimente doreşte să prilejuiască publicului nu doar o întâlnire cu energii artistice şi curatoriale proaspete, ci şi o explorare a unui nou spaţiu de artă contemporană: Galeria The ARK.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com