Galeria de Arta

arta pentru tine

  15.05.2009

Noaptea Muzeelor 2009

Sâmbătă, 16 mai 2009, muzeele bucureştene, reunite pentru al doilea an consecutiv într-un circuit, au pregătit activităţi diverse, până spre dimineaţă, spre deliciul publicului. Şi anul acesta RATB, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti, înfiinţează linia specială Noaptea muzeelor. Autobuzele circulă în intervalul 21:00-04:00.

Ziua debutează la Muzeul Satului care organizează “Dimineaţa muzeului”. Sub genericul “Descoperind tezaure”, programul propune activităţi interactive variate: vizite ghidate, ateliere de meşteşuguri tradiţionale, expediţie ornitologică şi spectacole de folclor românesc şi european.

La Muzeul de Geologie vă aşteaptă o “Noapte dobrogeană”, cu muzici şi dansuri tradiţionale ale principalelor comunităţi din spaţiul dobrogean, cu expoziţii culinare de bucate tradiţionale, dar şi expoziţii de podoabe şi pietre semipreţioase, plus ateliere de creaţie prin care copii şi părinţi explorează tradiţiile Dobrogei.

Promenada pe Calea Victoriei vă scoate în cale alte trei muzee. La Muzeul Enescu păşiţi în sunetul muzicii interpretate de orchestra Liceului de Muzică Dinu Lipatti, de corala Nihil sine Deo, de formaţia Anton Pann şi de George Bijacu.

La Muzeul Naţional de Artă al României, poezia intră în dialog cu artele plastice, pentru a creea “Pictopoezie nocturnă”: proiecţii video de poezii pe clădire, instalaţii sonore în galerii şi proiecţii de filme mute însoţite de muzică live. Nu lipseşte colţul de creaţie pentru entuziaşti şi standul Snack Attack pentru cei cărora pofta de cultură le-a stârnit pofta de mâncare.

Muzeul de Istorie pregăteşte un program complex, cu prelegeri tematice însoţite de proiecţii, ateliere practice interactive pentru copii, ghidaje gratuite, animaţie în costume de epocă, demonstraţii de luptă cu spada şi spectacole de muzică şi dans medieval.

Muzeul Municipiului vă propune o ilustrare a istoriei Europei şi a Americii în sigilii şi documente şi o expoziţie de carto-filatelie, iar ca o continuare vă puteţi îndrepta către Muzeul Hărţilor şi Cărţii Vechi pentru a descoperi colecţia de hărţi, gravuri, desene, litografii de pe întregul mapamond.

La Muzeul Literaturii te întâlneşti cu poeţi în recital pe ritmuri de jazz şi ai parte de spectacole de teatru, concert de muzică medievală, filme şi dezbateri literare, iar Muzeul Tehnic te îndeamnă să descoperi evoluţia realizărilor tehnologice şi cele mai spectaculoase inovaţii în domeniul mecanicii sau al electricităţii.

La Muzeul Militar iei “amprente ale vieţii cotidiene în perioada comunistă” şi asişti la spectacole de teatru, dans contemporan şi muzică clasică.

După acest maraton cultural, poţi să consumi energia rămasă la party-ul de la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, după ce dai o raită pe la expoziţiile Disobedience şi Lightbox sequencer 2.0 şi vizionezi proiecţii din cadrul Future Shorts festival.

Există şi 100 de premii-souvenir pentru cei mai tenaci vizitatori, care se acordă, în ordinea sosirii, celor care au colecţionat biletele gratuite de la şase muzee.

Nu numai muzeele stau treze în această noapte. Alte câteva instituţii se alătură evenimentului.
Anaid Art Gallery propune un proiect interactiv, bazat pe integrarea publicului în opera de artă. De acestă dată spaţiul expoziţional este construit astfel încât spectatorul să nu fie doar o parte din opera de artă, ci să se regăsească pe sine prin intermediul amintirilor. “Nu am crezut niciodată că vei pleca vara” - expoziţia artistelor Kuki Constantinescu şi Dana Bălăneanu, curatoriată de Camelia Dumitrache – rămâne deschisă până la ora 02:00.

La Arhivele Naţionale ale României, expoziţia “1939. Zile de pace, Zile de război” prezintă documente pe diverse suporturi, conturând o schiţă a societăţii româneşti din anul 1939 într-un moment de tranziţie: de la anul de vârf al economiei româneşti, 1938, la criza generată de contextul ameninţării celui de-al doilea război mondial. Expoziţia poate fi vizitată între orele 22:00-04:00.

A VII-a ediţie a Anualei de Arhitectură de la Sala Dalles invită la proiecţia filmului “Koolhaas Houselife” şi expoziţiile “In Favour of Public Space, Changing the Face - Architectural Studies for Skin and Shelter”, organizată de Dupont şi Expoziţia-concurs cu lucrări şi proiecte ale arhitecţilor bucureşteni. Este deschisă până la ora 02:00.

Mai multe informaţii pot fi găsite la www.noapteamuzeelor.ro.

 

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Muzee
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com