Galeria de Arta

arta pentru tine

  16.05.2012

Noaptea Muzeelor 2012

Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes care se află deja la a opta ediție și este sărbătorit de aproximativ 3.000 de muzee din Europa, dintre care circa 100 sunt din România. În acest an, Noaptea Muzeelor se desfășoară sâmbătă, 19 mai 2012. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internațional, coordonând desfășurarea Nopții Muzeelor în România și asigurând o promovare amplă activităților organizate de muzeele românești. Din 2011 RNMR coordonează și organizarea circuitului muzeal din București, care a fost inițiat în 2008 de către Muzeul Național de Artă al României. În 2012, RNMR propune vizitatorilor, în premieră, și un circuit-pilot în Cluj.

Noaptea Muzeelor

Noaptea Muzeelor 2011 la Muzeul Naţional de Artă al României


Muzee din Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Bacău, Baia Mare, Botoşani, Bran, Brașov, Brăila, București, Caransebeş, Constanța, Ciucea, Cluj-Napoca, Craiova, Dej, Deva, Galați, Giurgiu, Iași, Oradea, Pitești, Ploiești, Sf. Gheorghe, Sibiu, Sighișoara, Sinaia, Slatina, Slobozia, Târgoviște,Târgu-Jiu, Tîrgu-Mureș sau Turda își așteaptă vizitatorii în nocturnă. Concerte, proiecții de filme, personaje care prind viață, activități pentru copii, spectacole sau prezentări de costume de epocă completează într-un mod inedit programul acestei nopți speciale, transformând vizitarea expozițiilor organizate de muzee în experiențe de neuitat.

În București vizitatorii pot alege să-și petreacă noaptea de 19 spre 20 mai 2012 parcurgând atât muzee care și-au facut o tradiție din sărbătorirea acestui eveniment, cât și muzee sau organizații culturale care s-au alăturat în 2011 sau chiar în acest an. Printre acestea amintim: Muzeul de Artă Veche Apuseană “Ing. Dumitru Furnică-Minovici”, Universitatea Spiru Haret, Școala Centrală și Biblioteca Naţională a României (World Press Photo România, în colaborare cu Fundaţia Culturală EIDOS), care sărbătoresc pentru prima dată evenimentul, Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”, căruia vizitatorii pasionați de domeniul tehnic i-au simțit lipsa la ediția de anul trecut, Arhivele Naționale ale României, Fundația Löwendal sau Centrul Cultural Art Society, aflate la a treia participare, Muzeul Bellu sau Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”, care au participat pentru prima dată anul trecut și s-au bucurat de un real succes.

Muzeele care s-au alăturat evenimentului încă de la primele sale ediții își așteaptă și în acest an publicul: Muzeul Național al Aviaţiei Române, Muzeul de Artă “Vasile Grigore” – pictor și colecționar, Muzeul Municipiului București, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Naţional „George Enescu”, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

BMW Group extinde colaborarea cu Noaptea Muzeelor. O flotă de automobile MINI la Bucureşti şi BMW la Cluj va fi disponibilă în principalele locaţii pentru serviciu de taxi gratuit între muzee. BMW Group are o istorie bogată de implicare în proiecte culturale, automobilele celor două mărci reprezentând mereu o alegere interesantă la astfel de evenimente pentru eficienţa remarcabilă şi emisiile deosebit de scăzute.

Noaptea Muzeelor 2012 încurajează utilizarea bicicletelor pentru a parcurge mai ușor distanțele între muzeele din București: vizitatorii vor avea la dispoziție 80 de biciclete din cel mai important program național de bike-sharing, I’Velo, puse la dispoziție de Green Revolution și Raiffeisen Bank.

În plus, ca și la alte ediții, autobuze Noaptea Muzeelor oferite de RATB și Primăria Municipiului București vor parcurge circuitul între muzee.

Și pentru că este o noapte specială, vizitatorii sunt invitați în locațiile Samsung înscrise la Noaptea Muzeelor București pentru a câștiga unul dintre telefoanele Samsung Galaxy Note. Este nevoie doar de un check-in folosind aplicația de smartphone a evenimentului la minimum 3 locuri de desfăşurare, din care să facă parte și Biblioteca Națională.

Programul Nopții Muzeelor 2012 este unul diversificat și la Cluj. Ca de obicei, în Cluj-Napoca participă Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeele Universităţii Babeş-Bolyai, dar și Virtus Antiqua și Centrul Cultural Petre Ţuţea. Acestora li se adaugă Muzeul de Istorie Turda, Muzeul “Octavian Goga” Ciucea, Muzeul Municipal Dej și Galeria Frezia Dej.

Deoarece hărțile cu organizațiile participante au fost apreciate de public, RNMR invită bucureștenii și clujenii să folosească hărțile tipărite cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, care vor fi disponibile la sediul muzeelor participante în noaptea evenimentului. Pentru a-și stabili însă din vreme propriul circuit în funcție de preferințe și de activitățile propuse de muzee, publicul este invitat să viziteze www.noapteamuzeelor.ro.

Noaptea Muzeelor_2011_foto-de-silviu-popa.jpg

Noaptea Muzeelor 2011 la Sibiu

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Muzee
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com