Galeria de Arta

arta pentru tine

  15.05.2008

Noaptea Muzeelor 2008 în Sibiu

Complexul Naţional Muzeal “Astra” se alătură şi în anul 2008 programului cultural european dedicat Nopții Muzeelor. Ediţia din acest an, dedicată în special tineretului, oferă publicului prilejul unei “petreceri” magice sub clar de lună și unei plimbări în Muzeul “Astra” în căutarea ineditului.

Programul se va desfășura în mai multe puncte din Muzeul în aer liber și în unităţile din centrul oraşului şi va cuprinde un atelier de dansuri, un concurs interactiv de căutare a “comorii”, o piesă de teatru popular, un concurs de karaoke pe linii melodice tradiționale, concerte etno/pop/rock, vizite ghidate ale expoziţiilor permanente şi temporare, proiecții de filme, o degustare de bucate tradiționale etc. Scopul acțiunii este proiecția în conștiința publicului tânăr asupra valorii deosebite a muzeului ca spațiu de cunoaștere, autoeducare și agrement, prin prezentarea unor activități de divertisment cultural într-un spațiu feeric și într-o perspectivă non-conformistă, sugerată de prezentarea programului la ore târzii din noapte. Mai mult, tematica programului ales în acest an presupune realizarea unor activități de către tineri, pentru tineri.

Manifestările se vor desfăşura atât în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale “Astra”, unde funcţionează, de peste un an, un sistem de iluminare cu spoturi, punând în evidenţă monumentele, cât şi în centrul oraşului, la Muzeul “Franz Binder”, Muzeul “Emil Sigerus” şi la Muzeul Civilizaţiei Transilvane (Piaţa Mică 11-12 şi 21-22). Vizitatorii au, astfel, posibilitatea unei perspective diferite asupra muzeului, care impresionează şi prin acest joc subtil al alternanţei de lumină şi întuneric. Organizatorii au pregătit, de fapt, un program mai amplu, care debutează în 16 mai, cu vernisarea a două noi expoziţii - “Iconografie ritualică: Icoana şi Prăznicarul” şi “Lumina credinţei… creaţie” - continuă cu manifestările nopţii de 17 mai şi se încheie în 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor, cu vernisarea unor noi monumente în Muzeul în aer liber şi cu un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul de fluieraşi şi dansatori din comuna Jieţ, judeţul Hunedoara, pe scena de pe lac.

În ceea ce priveşte activitatea din centrul oraşului, muzeografii Complexului Naţional Muzeal “Astra” au pus la punct un program de conferinţe şi de vizite ghidate ale expoziţiilor permanente şi temporare. Sub titulatura “O noapte egipteană la muzeu”, vizitatorilor Muzeului “Franz Binder” – muzeu ce a ajuns, în acest an, la cea de-a cincisprezecea aniversare - le vor fi expuse materialele din colecţia muzeului, evidenţiate prin jocuri de lumini, într-o atmosferă ludică, în timp ce muzeografii de la Muzeul “Emil Sigerus” vor organiza vizite ghidate ale expoziţiei de cahle.

Domnul Ion Sorin Apan le va prezenta invitaţilor din Dumbravă constelaţiile şi diverse corpuri cereşti, prin intermediul unui telescop împrumutat de la Muzeul de Ştiinţe Naturale. Astfel este sărbătorită şi recenta Zi Internaţională a Astronomiei, domeniu în care Complexul Naţional Muzeal “Astra” are şi un proiect pedagogic, bazat pe viziunea populară asupra cerului.

Tradiţia se va îmbina armonios cu modernitatea, într-o alternanţă de sonorităţi populare şi pop-rock. Astfel, programul serii de 17 mai va începe cu un concert de toacă, va fi continuat cu dansuri populare şi se va încheia cu concertul trupei “Viţa de Vie”.

Vor fi organizate şi câteva concursuri. Astfel, ingeniozitatea şi curajul tinerilor vor fi testate într-un concurs de căutare a comorii, talentul viitoarelor vedete muzicale va fi pus la încercare într-un concurs de karaoke, iar cei cu aptitudini fotografice se vor întrece într-un concurs de specialitate.

Tuturor acestor activităţi li se vor adăuga proiecţii de film, oferite de către angajaţii studioului Astrafilm, un spectacol de teatru popular cu măşti şi altele.

În Noaptea Muzeelor, Complexul Naţional Muzeal “Astra” aşteaptă câteva mii de vizitatori, aşa cum s-a întâmplat şi în anii precedenţi. Cultura, tradiţiile populare şi efervescenţa tinereţii îşi vor da, astfel, întâlnire într-o seară de neuitat.

Atât de Noaptea Muzeelor (17 mai), cât şi de Ziua Internaţională a Muzeelor (18 mai), accesul va fi gratuit în toate unităţile muzeale.

 

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Muzee
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com