Galeria de Arta

arta pentru tine

  19.05.2009

Noaptea Muzeelor 2009 la Sibiu

Complexul Naţional Muzeal „ASTRA” s-a alăturat şi în 2009 programului cultural-european al Nopţii Muzeelor, care s-a desfăşurat sub patronajul domnului Terry Davis, Secretar General al Consiliului European. Organizatorii au pregătit un program amplu, care a debutat pe data de 15 mai - Ziua Internaţională a Familiei, a continuat pe data de 16 mai cu Noaptea Muzeelor, 17 mai – zi foarte importantă pentru Complexul Naţional Muzeal „ASTRA”, cu mai multe evenimente, iar 18 mai a marcat Ziua internaţională a muzeelor.

La Complexul Naţional Muzeal „ASTRA”, Noaptea Muzeelor s-a desfăşurat în toate unităţile muzeale (atât în Muzeul în aer liber cât şi în unităţile pavilionare din Piaţa Mică: Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească „Emil Sigerus”, Muzeul Civilizaţiei Transilvane „ASTRA”). Noaptea Muzeelor s-a dovedit a fi un real succes, fiind prezenţi 20379 vizitatori.

În Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, programul a început la orele 18 prin vecernia de la Biserica din Bezded şi un concert de toacă al copiilor din oraşul Victoria, sub îndrumarea Preotului Octavian Smădu. Concomitent cu programul de pe scenă, care a început la ora 20, vizitatorii au avut posibilitatea să vizioneze proiecţii de film documentar din colecţia „ASTRA Film” în Sala de Conferinţe a Pavilionului Central.

La Etno-Tehno-Parc, programul a debutat cu un concurs interactiv la care au participat aproximativ 70 de elevi de la diferite şcoli din Sibiu. Participanţilor le-a fost explicat modul de funcţionare a machetelor hidraulice după care aceştia au fost povocaţi să răspundă la o serie de întrebări din cele prezentate. S-au format trei grupe. La final a fost câte un câştigător din fiecare grupă. Aceştia au primit ca premii rechizite şi publicaţii ale Muzeului.

Începând cu ora 22, programul a continuat printr-o prelegere a domnului Sorin Ioan Apan referitoare la credinţele ţăranului român despre astre şi fenomene cereşti. La acest program de astronomie populară au participat 20 de tineri, membrii ai Minisatului Sfântul Andrei. Publicul, în număr de aproximativ 300 de vizitatori, s-au putut bucura de un program minunat în care Domnul Sorin Apan împreună cu tinerii de la Minisatul Sfântul Andrei au prezentat costumul popular şi au interpretat simbolistica motivelor tradiţionale de pe costumul popular, raportat la astre. În cadrul programului pe care l-au prezentat, aceştia au avut şi cântece populare, iar între pauzele dintre cîntece, domnul Apan a vorbit despre importanţa pe care o au astrele în credinţele ţăranului român.

Începând cu ora 00:30, tinerii actori de la Facultatea de Litere şi Arte din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu au recitat poezii din lirica lui Radu Stanca.

Pe scenă, programul artistic a debutat cu un spectacol de joc popular oferit de Ansamblul Căluşerii din Răşinari, Judeţul Sibiu. Începând cu ora 20:30, a urcat pe scenă solistul Marcel Vâlceanu împreună cu membrii din Ansamblul Jidveiul care au pregătit un program de aproximativ o oră. Copiii de la Şcoala cu clasele 1-8 din Şura Mare, sub îndrumarea doamnei profesoare Cristea Claudia şi Marin Ana au pregătit un program artistic de 30 de minute în care au cântat şi au jucat.

Membrii trupei Amaro au făcut trecerea de la tradiţional la muzica şi dansurile medievale, în care cavalerii şi domniţele au reuşit să atragă aplauzele puternice ale publicului. Începând cu ora 22, fetele frumoase şi băieţii curajoşi au venit pe scenă pentru a-şi prezenta costumele populare, probă a concursului de Miss şi Mister. Au participat şase perechi, trei dintre acestea trei find îmbrăcate în costum popular româmesc, iar trei in costum medieval. Perechile câştigătoare au primit ca premii publicaţii ale Muzeului „ASTRA”.

Programul de la Scenă a continuat cu Trupa Butoh Dance Company care a pregătit un program artistic de pantomimă.

În încheierea programului, tinerii actori de la Teatrul Naţional Radu Stanca au pregătit un spectacol „Statui Mişcătoare”, reuşind să-şi apropie publicul, vizitatorii având posibilitatea de a face poze cu personajele din poveste.

 

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Muzee
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com