Galeria de Arta

arta pentru tine

  9.09.2013

Montzi

Muzeul de Artă Cluj-Napoca organizează marţi, 10 septembrie 2013, de la ora 18:00, vernisajul expoziţiei de fotografie „Montzi” a artistei Roni Ben-Ari. Cu prilejul acestei expoziţii, miercuri, 11 septembrie 2013, de la ora 11:00, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca are loc masa rotundă cu titlul “Locuire socială la romi: drept şi demnitate”. Participă cu comunicări Crăciun Ioan Lăcătuş – ISPMN, Cristina Raţ - Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, UBB Cluj, Eniko Vincze - UBB, Lorin Niculae - Fundaţia Soros România, Claudia Mailat - Universitatea Ruprecht-Karls din Heidelberg.

Montzi

Roni Ben-Ari este o artistă din Tel Aviv, Israel, interesată de aspectele sociale ale vieţii oamenilor din diverse comunităţi ale lumii, în special categorii marginale sau defavorizate. Lucrările sale de fotografie, artă video şi instalaţii au fost prezentate în expoziţii personale sau de grup în muzee şi galerii de artă din multe ţări ale lumii şi au fost recompensate cu multe premii. Anul acesta a obţinut premiul întâi la competiţia „The Worldwide Photography Gala”, categoria „Culture and People”, cu una din lucrările cuprinse în expoziţia care se va deschide la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, prima a artistei în România.

Expoziţia „Montzi” reprezintă finalul unui proiect care a avut ca obiectiv documentarea locurilor în care a trăit până în anul 1940 mama artistei, Margaret Stenhouse (Montzi), originară din Transilvania. Aceasta s-a născut la Ileanda (1919) şi a copilărit cu familia la Cluj-Napoca, în vecinătatea Spitalului evreiesc. Aici, de la vecinii romi, a adoptat multe din caracteristicile lor precum portul şi dansurile tradiţionale, sărbătorile şi gătitul specific, spunând ea însăşi că este „ţiganca familiei”. Activistă în mişcarea de tineret sionistă locală, Montzi s-a mutat în Palestina în anul 1940.

După plecare ei, familia şi alţi membri ai comunităţii evreieşti din Cluj, la fel ca mulţi membri ai comunităţilor de romi, au fost deportaţi şi exterminaţi în lagărul de concentrare de la Auschwitz.

Acestă expoziţie este un omagiu adus de artista Roni Ben-Ari mamei sale, Montzi, care a fost animată toată viaţa de spiritul tradiţional al romilor. „Am documentat viaţa acelui popor nevăzut de mine până acum din care ea s-a simţit parte şi am urmat-o pe „Montzi” în drumurile sale de odinioară” spune artista.

Fotografiile au fost realizate în perioada 2012-2013 prin colaborarea cu un cercetător de la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale din Cluj-Napoca (ISPMN) în localităţile Ileanda, Zalău, Jibou, Floreşti, Cojocna, Agrij, Sibiu, Valeni-Mureş, Copşa Mică, Glodeni, Valea Agrij, Crăciunelu de Sus, Cluj - Pata-Rât.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Muzee, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com