Galeria de Arta

arta pentru tine

  23.10.2013

Karel Zdeněk Líman, arhitectul ceh al Casei Regale a României

Muzeul Naţional de Artă al României, Ambasada Republicii Cehe în România şi Igloo media, în parteneriat cu grupul CEZ în România, organizează joi, 24 octombrie 2013, de la ora 17:00, vernisajul expoziţiei “Karel Zdeněk Líman, arhitectul ceh al Casei Regale a României”, deschisă în Sălile Kretzulescu ale MNAR. La vernisajul expoziţiei are loc şi lansarea albumului monografic al arhitectului Karel Líman, publicat de editura Igloo media. Evenimentul este organizat la iniţiativa Ambasadei Republicii Cehe în România, cu prilejul celei de a 92-a aniversări a zilei de naştere a MS Regele Mihai I. Vernisajul expoziţiei are loc în prezenţa ASR Principesa Moştenitoare Margareta a României. Accesul la vernisaj se face numai pe bază de invitaţie. Publicul poate vizita expoziţia în perioada 25 octombrie 2013 – 12 ianuarie 2014.

Camera de Aur, tavan la Pelişor

Camera de Aur, tavan la Pelişor


Expoziţia propune, prin intermediul unei selecţii de fotografii, o incursiune în opera arhitectului ceh Karel Líman (1855 – 1929), creaţia acestuia fiind foarte puţin cunoscută în România contemporană. Imaginile alese realizează, prin mijloace fotografice deosebite, o introspecţie asupra viziunii sale despre arta totală a construcţiei, Líman devenind cel mai apreciat arhitect al Casei Regale a României. Curatorul expoziţiei este prof. dr. arh. Sorin Vasilescu.

Karel Líman s-a născut în Boemia, în acea vreme provincie a Imperiului Austriac, provenind dintr-o familie de meşteşugari. A studiat arhitectura în cadrul Politehnicii din Praga, apoi a urmat cursurile prestigioasei instituţii germane de învăţământ superior Bauakademie din München.

După încheierea studiilor a plecat la Viena şi a lucrat o perioadă pentru firma Hellmer & Felmer, specializată în construcţia caselor de lux din zona rezidenţială a capitalei austriece. În 1894 Karel Líman a părăsit Viena şi s-a stabilit definitiv la Bucureşti unde va trăi 45 de ani, până la moartea sa. În România a fost angajat iniţial la serviciul de arhitectură al Ministerului Cultelor şi Instrucţiunii Publice iar apoi, din anul 1894, a intrat în slujba Casei Regale a României. Începând din anul 1904 se va afla la conducerea Biroului Regal de Arhitectură.

Arhitectul Karel Liman la Peleş

Arhitectul Karel Liman la Peleş

Din ordinul Regelui Carol I, lui Karel Líman i s-au încredinţat importante lucrări de arhitectură, printre care: reconfigurarea, amplificarea şi redecorarea castelului Peleş (1896-1914), proiectul şi construcţia castelului Pelişor (1898-1903) şi refacerea tuturor clădirilor adminstrative de pe Domeniul Regal Peleş. În perioada 1924-1929 a reamenajat interioarele castelului Bran, una dintre reşedinţele Reginei Maria.

Pentru o scurtă perioadă de timp Karel Líman a fost şi arhitectul fostului Palat Regal de pe Calea Victoriei, care astăzi are plăcerea de a găzdui această expoziţie.

Salonul Norvegian, Muzeul Naţional Cotroceni

Salonul Norvegian, Muzeul Naţional Cotroceni

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Arhitectura, Muzee, Expozitii
1 comentariu

Alte articole pe subiecte similare

1 Comentariu »

  1. Buna seara ,
    foarte bune aceste stiri.
    Sper ca in viitorul apropiat , Romania sa redevina o tara monarhica. de ce spun acestea, fiindca am vazut in calatoriile mele in cautare de munca in afara granitelor Romaniei. Am gasit de lucru in actualele tari monarhice ale Europei si Asiei mici, Arabia Saudita.M-am nascut in 1961 Decembrie 9, deci nu pot fi acuzat , ca am trait pe timpul Monarhiei romane si acum o laud pentru redobindirea unor averi .Nu , am putut sa fac diferenta intre tara noastra, si cele din Occident, si am inteles , prin experienta pe care o am,sunt electrician constructii montaj , statii si centrale electrice de inalt, joasa si medie tensiune, ca numai revenind din nou Monarhia in Romania, noi romanii, si toate etniile care convetuiesc in Romania, vom avea un garant, al legilor, al guvernarii politice interne si externe, vom avea PERSOANA CARE ISI VA ASUMA RESPONSABILITATEA conducerii unui popor, acesta fiind Regele si Regina , cum este intr-o institutie Monarhica.
    Sunt pentru Reinstaurarea Monarhiei in Romania.

    Comentariu de Iuri Blioju | 24.10.2013

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com