Galeria de Arta

arta pentru tine

  28.05.2010

Exil

Sâmbătă, 29 mai 2010, are loc la Clubul Țăranului vernisajul expoziției lui Paul Hitter intitulată ”Exil”, începand de la ora 20:00. Invitații speciali ai serii sunt Taraful de la Mârșa în frunte cu Vasile Dinu, lăutarii pe care artistul i-a ales pentru a însoți vernisajul cu o cântare în stil balcanic. Expoziția este curatoriată de Simona Vilău și poate fi văzută pe pereţii clubului până pe 13 iunie 2010.

Exil

Paul Hitter locuiește și studiază în München – Germania de mai bine de șapte ani. ”Exil” este prima sa expoziție în România și marchează o etapă importantă din viața sa. Cu o abordare neconvențională, Paul Hitter propune un format nou de expoziție și de experiență artistică: vernisajul cu cântare – expoziția cu lăutari, pretext pentru o seară cu muzică de petrecere, vin și voie bună „așa cum petrec românii și cei din Balcani de zeci de ani”. Pe scurt, un eveniment introductiv în ceea ce artistul numește Expresionism Balcanic.

Simona Vilău, curatoarea expoziţiei, spune în „Exil. Lungul drum al artistului către casă”: „Povestea dulce-amară din spatele imaginilor lui Paul Hitter e clasică – o convieţuire exotică, neîmplinită a artistului, care devine observator activ, militant în locurile înstrăinate pe care este nevoit să le „populeze” sau să le „părăsească”, după caz, alături de conflictul pe care îl dezvoltă faţă de tot ceea ce poate însemna „clişeu conservator”, „izolaţionism” şi „complex de uniformă”. Relaţia este, bineînţeles, ambivalentă: pe de o parte, artistul nu poate trăi fără conflictul respectiv, pe de cealaltă parte, chinul de a trăi conflictual este de nesuportat.
Dacă ar fi să transpunem într-o literatură imaginară picturile lui Paul Hitter, cred că s-ar transforma în „cântece de dragoste şi război, sub proiectile”.”

Paul Hitter s-a născut la Bucureşti, pe 12 decembrie 1982. A terminat liceul Nicolae Tonitza din Bucureşti, după care a tatonat mai multe instituţii de învăţământ superior: Academia de Artă Luceafărul, Institutul Teologic din Bucureşti, la clasa de pictură bisericească, şi Universitatea de Arte, la secţia Pedagogie. După aceste încercări s-a mutat în Germania, unde şi-a început studiile la Academia de Artă din Munchen.

A expus în Germania de mai multe ori: Expoziţia de grup Jahresaustellung Mnchen, Academia de Artă din Mnchen; Expoziţia personală, galeria Living Room Show, Mnchen; Expoziţia personală “Leidenschaft” în galeria Kunst Haus Schramm din Starnberg; Expoziţia personală din cadrul Zilei mondiale a stângacilor, Giesinger Bahnhof Mnchen etc.

Expoziţia “Exil” de la Bucureşti este organizată de Asociaţia Pentru Promovarea Artelor Contemporane cu sprijinul Clubului Ţăranului.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Muzee, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com