Galeria de Arta

arta pentru tine

  19.11.2008

Betting on Shorts 2008

Vineri, 21 noiembrie 2008, începând cu ora 19:00, la sediul Institutului Cultural Român din Bucureşti, Aleea Alexandru 38, Bucureşti, are loc festivalul internaţional de scurtmetraj Betting on Shorts 2008.

Betting on Shorts 2008

Betting on Shorts este un festival competitiv de scurtmetraj, care se desfăşoară anual, simultan în Atena, Barcelona, Bucureşti, Istanbul, Londra, Maribor, Napoli, Novi Sad, Paris, Poznan, Stockholm, Thessaloniki, Wiesbaden. În fiecare an, organizatorii lansează o invitaţie de participare către cineaştii din întreaga lume pentru a-şi înscrie în cursă filme de scurtmetraj, realizate pe diverse tematici, a căror durată să nu depăşească 10 minute. În urma selecţiei, între 15 – 20 de scurtmetraje sunt alese să participe în competiţia finală, eveniment ce are loc simultan în toate oraşele participante. Prima ediţie a avut loc în 2005 sub forma unei competiţii anuale de scurtmetraje organizată în cadrul Institutului de Arte Contemporane (ICA) din Londra. “Playtime”, “Vacancy” şi “Mad or bad” au fost temele primelor trei ediţii.

Anul acesta tema festivalului este “Bani! Bani! Bani!”. În cursa finală a festivalului au intrat 17 scurtmetraje, printre care se numără şi “Advertising” în regia lui Florin Piersic jr. Toate cele 17 filme vor fi proiectate simultan în toate locaţiile partenere la proiect. La Bucureşti proiecţiile vor începe la ora 20:30. La finalul proiecţiei, juriile din fiecare oraş partener, formate din cineaşti şi critici de film, vor desemna câştigătorul local. După centralizarea voturilor la Londra, în aceaşi seară se va anunţa câştigătorul competiţiei.

Juriul românesc este format din criticii Irina-Margareta Nistor şi Andrei Gorzo şi regizorul Marian Crişan.

Premiul cel mare, în valoare de 500 de lire sterline, este oferit de către organizatorii principali cu scopul de a-l sprijini pe tânărul regizor în realizarea proiectelor viitoare.

Ce deosebeşte această competiţie de orice altă competiţie între scurtmetraje este faptul că publicul devine parte integrantă a întregului proiect, spectatorii având ocazia de a paria pe filmul preferat. Pariurile sunt depuse înainte de vizionare.

Accesul este liber începând cu ora 19:00, moment în care vor fi proiectate trailerele scurtmetrajelor, după care publicul îşi va putea depune pariurile în urnele special amenajate în sală. Intenţia este de a crea un spaţiu propice mai mult pentru găzduirea unui joc, decât a unui pariu, întrucât, contrar temei competiţiei, nu banii vor fi subiectul pariului nostru, cei din sală fiind rugaţi să completeze un simplu formular cu numele şi filmul pe care îl consideră câştigătorul competiţiei.

10 persoane dintre cei care au pariat corect, precum şi o persoană care a pariat pe filmul votat de juriul local, alese prin tragere la sorţi, vor primi premii oferite de ICR, UCIN şi Metropolis Film.

Filmele participante:

1. What Money Is
Regia: Eduardo Thomas, Mexic, 2008, experimental, 4.40 min
Versiune reeditată a unui film realizat în 1947, “What Money Is” a fost produs sub forma unui material pedagogic cu scopul de a prezenta într-o manieră accesibilă liceenilor din SUA semnificaţia banilor şi mecanismul distribuirii lor. Prin acest material istoric autorul caută să evidenţieze cât de puţin s-a schimbat societatea noastră. Valorile impuse de bani sunt reproduse la infinit, iar repetarea interogaţiei din film “Ce sunt banii?” face o referinţă directă catre remake-ul acestui film colaj.
Eduardo Thomas (Mexic, 1976) este un artist vizual care îşi propune să descrie într-o manieră pur critică contexul lumii în care trăieşte. Lucrează cu materiale de arhivă şi tehnici de reeditare.

2. Not for good
Regia: Lindsay Knight, UK, 2008, documentar de animaţie, 4.40 min
După ce propria mamă o izgoneşte din casa părintească, Jessica, o adolescentă din Londra, este nevoită să apeleze la ajutorul serviciilor sociale. De aici începe adevarata ei luptă împotriva sistemului.
Lindsay Knight este o realizatoare specializată în producţia de media participativă cu şi pentru tineri. Ea trăieşte şi lucrează la Londra.

3. Trotzdem Danke (Thanks Anyway)
Regia: Mischa Leinkauf & Matthias Wermke, Germania, 2006, documentar , 6.30 min
Înarmaţi cu o stropitoare, un mop şi o cameră video, doi artişti berlinezi pornesc să descopere într-o manieră profund neconvenţională, sufletul ascuns al Berlinului.
Mischa Leinkauf si Matthias Wermke sunt o echipă de realizatori din Germania, dar care se impune şi pe plan european.

4. Kupe and the Whale
Regia: Nicholas Tayler, UK, 2007, ficţiune, 9.15 min
Pornind de la tema explorării legăturii dintre sistemele globale şi misticismul uman, Kupe and the Whale face parte dintr-un proiect online mult mai larg intitulat The Parallels Almanac.
Nicholas Tayler este artist şi regizor de film. A urmat cursuri de fotografie la Central Saint Martins şi şi-a completat recent un masterat la The Bartlett School of Architecture din Londra, cu tema explorarea arhitecturii prin realitatea virtuală.

5. Valuta
Regia: Roland Fuhrmann, Germania, 2006, artist film, 2.15 min
“Valuta” este un scurtmetraj documentar care prezintă în doar câteva minute un mecanism de transportare a 100 kg de monede din toată lumea. Acest flux etapizat al banilor reduce sistemul pieţelor financiare la mecanisme pure, punând în evidenţă absurditatea situaţiei.
Roland Fuhrmann s-a născut în Dresda/Germania în 1966. A studiat la University of Art and Design Halle, Burg Giebichenstein şi la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts din Paris.

6. Apple & Ei
Regia: Ahmet Tas, Germany, 2007, documentar experimental, 5.25 min
Acest scurtmetraj prezintă într-o abordare muzicală turcii din Germania care îşi comercializează mărfurile pe străzile şi pieţele din Berlin. …Lütfen lütfen lütfen 2 kilo 2 2kilo 2 2 kilo 2…
Ahmet Tas este un cunoscut realizator din Berlin. Scurtmetrajele sale au fost prezentate şi premiate la festivaluri internaţionale din intreaga lume. În prezent lucrează la primul sau lungmetraj de ficţiune.

7. Zombie
Regia: Tessa Garland, UK, 2008, ficţiune, 3.10 min
Acest horror, care are drept subiect un banal supermarket, se bazează pe filmul lui George Romero, “Night of the Living Dead”. În “Zombie”, un supermarket obişnuit devine locaţie de filmare unde cumpărătorii ajung fără voia lor, actori într-o secvenţă scurtă, dar cu aspect terifiant.
Tessa Garland este artist vizual şi curator în Londra. Lucrările sale au fost expuse la MACVAL Contemporary Art Museum, Paris şi la The Whitechapel Art Gallery, Londra. Este curator şi organizator al evenimentului internaţional de imagine mobilă “Visions in the Nunnery”, The Nunnery Gallery, Londra.

8. Sådan far, sådan död (Like father, like death)
Regia: Adi & Mak Omanovic, Sweden, 2008, ficţiune, 10 min
Un tânăr îşi întâlneşte tatăl după foarte mulţi ani de când acesta şi-a părăsit familia. El nu-şi poate ierta părintele pentru faptul ca l-a abandonat. Unul vine la întâlnire cu un cadou, celălalt cu o armă.
Adi si Mak Omanovic sunt doi gemeni din Sarajevo, Bosnia care traiesc în prezent la Stockholm, Suedia. Până acum au realizat 10 scurtmetraje, 4 dintre acestea obţinând premii la festivaluri naţionale şi internaţionale de gen.

9. MyDeath.com
Regia: Colette Copeland, USA, 2007, artist film, 1.50 min
“Mydeath.com” (sau cum să pregăteşti o înmormântare în 90 de secunde sau chiar mai puţin) prezintă într-o manieră plină de umor, o perspectivă inedită a Internetul-ui considerat drept cea mai nouă piaţă de desfacere a mărfurilor. Prin recontextualizarea imaginilor obţinute de pe mai multe site-uri “funerare”, acest video celebrează capacitatea publicului de a rezista la bombardarea cu informaţii vizuale, ridicând un semn de întrebare cu privire la limita de saturaţie a acestuia şi competenţa de a desluşi şi asimila informaţia corectă.
Colette Copeland este artist visual multimedia, profesor, critic de cultură şi scriitoare. În lucrările sale utilizează imaginea video, fotografia, instalaţiile sculpturale şi cuvântul scris, folosind drept subiect rolurile sociale şi influenţa penetrantă a media şi a tehnologiei asupra culturalizării comune. Copeland predă Scrierea Critică la Universitatea din Pennsylvania şi Teoria Critică şi Arta Contemporana la Universiatea de Arte din Philadelphia.

10. Advertising
Regia: Florin Piersic jr., Romania, 2004, fictiune, 7.55 mins
O zi însorită. O batrână işi calculează cheltuielile lunare. Deodată, totul e cuprins de întuneric, ca şi cum ar veni sfârşitul lumii. Cu toate acestea, femeia gaseşte o soluţie pentru a readuce lucrurile la normal.
Florin Piersic jr. lucrează din anul 2000 ca actor, regizor, producător şi scenarist independent. De când a fondat Artificial Horizon Productions, Florin Piersic jr. a produs numeroase scurtmetraje şi două lungmetraje (Fix Alert, Eminescu versus Eminem). „Advertising e un început. E primul film pe care l-am făcut. A fost filmat în 2004. Dacă stârneşte interes în 2008, eu mă declar happy.” Florin Piersic jr.

11. Dr. Mori’s Teleshopping
Regia: Spiros Jacovides, Grecia, 2008, madvertisement, 6 min
Dr. Mori este un psiholog japonez care îşi comercializează cel mai nou, ultra performant, revoluţionar şi complet automat, KIT-ul HARAKIRI! Disponibil pentru întreaga familie, KIT-ul HARAKIRI este un dispozitiv de sinucidere sofisticat, cu un design deosebit, care iţi curmă viaţa într-un mod onorabil şi fără nici o durere! Tocmai ai fost concediat? Esti adâncit în datorii? Te-a înşelat soţia? Te-ai săturat de viaţa ta mizerabilă? În aceste vremuri întunecate şi dificile de criză economică mondială, iată ultimul produs pentru dumneavoastră şi pentru întreaga familie….numai de la Teleshopping, la un preţ surprinzător de mic!
Spiros Jacovides a studiat Opera (bariton) la Academia Naţională de Muzică din Atena. Este copywriter pentru Telemarketing Greece.

12. Pilgrimage to Yiwu
Regia: Florencia Guillen, China, 2007, documentar, 7 min
În cea mai mare piaţă din China destinată producţiei bunurilor de larg consum, un regizor, un traducător şi un comerciant pornesc un “pelerinaj” în căutarea icoanei mexicane a Fecioarei din Guadalupe.
Florencia Guillen este un artist mexican care trăieşte la Londra. Lucrează în mare parte în tehnica video. În 2006 a primit Premiul de Artă din partea Red Mansion Foundation.

13. 100 Bucks in 100 seconds
Regia: Bosse Sudenburg, USA/Germany, 2005, experimental, 1.50 mins
În “100 Bucks in 100 Seconds”, în fiecare secundă camera prezintă o perspectivă diferită a aceleiaşi acţiuni. Câteodată, timpul trece mai încet, alteori mai repede. Timpul măsurat corespunde cu o sumă de bani, dar timpul experimentat se extrage din orice măsurare.
Bosse Sudenburg trăieşte şi lucrează la Berlin. Rolul şi demistificarea artistului reprezintă aspectele centrale ale lucrărilor sale realizate sub formă de instalaţii, picturi şi video.

14. Per fare un tavolo (How to make a table)
Regia: Lemeh42, Italy, 2008, animaţie, 2 min
Pornind de la faimosul cântec italian din anii ‘80, această animaţie propune o analiză ironică a termenilor de producţie industrială folosind o marcă renumită pentru protecţia mediului.
Lemeh42 este un grup format din Lorenza Paoloni şi Michele Santini, doi artişti italieni care lucrează în producţia video, instalaţii şi spectacole. Lucrările lor au fost prezentate la numeroase evenimente internaţionale de gen. Anul acesta au primit Premiul I pentru cea mai bună editare a unei lucrări experimentale “Flor de la Alhambra”la Festivalul de Scurtmetraje din Cipru.

15. Last Hand Standing
Regia: Paul Cotter, USA, 2003, ficţiune, 7 min
În timpul unei competiţii de rezistenţă pentru câştigarea unei maşini, Gene se îndrăgosteşte de colega de concurs, Tracey. Dar oare i se va alătura Tracey în această mare aventura? Iată o fabulă despre cursul nesigur al dragostei.
Paul Cotter, regizor britanic de film şi teatru, a terminat de curând producţia primului lungmetraj, BOMBER, progamat pentru lansare în 2009. Acesta urmează succesului ca regizor de scurtmetraje, filmele sale fiind selecţionate la festivaluri ca Sundance şi South by Southwest.

16. Casitas (Little Houses)
Regia: Juan Carlos Mostaza, Spnia, 2008, animatie, 6 min
Acest scurtmetraj prezintă într-o notă ironică şi plină de umor, povestea unui tânăr cuplu şi a aventurii sale haotice de a-şi cumpăra o casă.
Juan Carlos Mostaza este inginer IT, dar adoră sa facă filme. Locuieşte în Spania..

17. The Bungee Jump Skeleton Man
Regia: Rune Eriksson, Norvegia, 2006, music/ animation, 3 min
O fatală săritură cu paraşuta dezvăluie latura mai puţin placută a mercantilismului.
Rune si Erik Eriksson sunt doi animatori din Norvegia.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Cinema de arta
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com