Galeria de Arta

arta pentru tine

  6.08.2007

Artişti români în Spania

Institutul Cultural Român de la Madrid propune în perioadă 28 iulie - 10 septembrie o expoziţie de fotografie, pictură, desene şi tehnici mixte, semanată Romana Preoteasa şi Mugur Chiujdea.

Romana Preoteasa, artist plastic stabilit în Spania, licenţiată în Arte Frumoase şi Scenografie la Universitatea Bucureşti, se află la cea de-a 5-a expoziţie pe târâm iberic. Picturile sale, reunite sub genericul “Semnele eternităţii”, sunt rezultatul interesului său pentru simboluri de-a lungul timpului şi pentru eternitate. Registrul cromatic este foarte restrâns: auriul - ca simbol al eternităţii, umbra arsă - pentru caducitatea vieţii şi roşul - simbol al pasiunii.

Fotografia este un moment încremenit în timp, care îşi pierde din valoare chiar în momentul elaborării sale; de aceea, este nevoie de noi intervenţii, pentru a o readuce la viaţă. Acesta este conceptul pe care se bazează fotografiile mixate cu pictură ale Romanei Preoteasa.

În plus, artista expune schiţe de costume pe care le-a realizat pentru lumea teatrului şi cea a cinematografiei din România.

Mugur Chiujdea a studiat dreptul în Romania şi se află la cea de-a două expoziţie în Spania. Pasionat de de fotografie, s-a orientat spre domeniul vizual, urmând, printre altele, cursuri de scurt-metraj la Universitatea din Alcala.

Expoziţia sa încearcă să capteze aerul romantic al clădirilor vechi, al bisericilor şi străzilor unei Românii ce aminteşte de anii 1920 - 1940. Încercând să evite clişeele fotografiei turistice, prezintă, cu nostalgie, trei locuri foarte diferite: capitala Bucureşti, Brăila - vechi port la Dunăre şi un sătuc uitat prin împrejurimile Craiovei.

Lucrările sunt expuse la sediul Institutul Cultural Român, str. Marquis de Urquijo 47, cu orar de vizitare de luni până vineri, între 12:00 - 14:00 şi 16:00 - 18:00.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Pictura, Fotografie, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com