Stanley William Hayter
Stanley William Hayter a fost un pictor şi gravor britanic asociat în anii ‘30 cu Suprarealismul şi din 1940 cu Expresionismul Abstract. Privit ca unul dintre cei mai importanţi graficieni ai secolului al XX-lea, în 1927 Hayter a fondat legendarul “Atelier 17″ din Paris. De la moartea sa care a survenit în 1988, e cunoscut sub numele “Atelier Contrepoint”. Printre artiştii pe care i-a influenţat Hayter se numără Pablo Picasso, Alberto Giacometti, Joan Miró, Alexander Calder, Marc Chagall, Jackson Pollock şi Mark Rothko. Este remarcat prin lucrările inovatoare în dezvoltarea gravurii vâscoase (un proces care exploatează diferit vâscozităţi ale cernelurilor pe bază de ulei dispuse în trei sau mai multe straturi pe o singură formă intaglio).
Stanley William Hayter s-a născut pe 27 decembrie 1901 în Hackney, Londra, fiul pictorului William Harry Hayter. A primit o diplomă în chimie şi geologie de la King’s College London şi a lucrat în Abadan, Iran pentru compania petrolieră anglo-persană din 1922 până în 1925. După ce s-a întors acasă în covalescenţă, în urma unui atac de malarie, compania sa a aranjat la sediul central din Londra o expoziţie personală cu picturile şi desenele pe care acesta le realizase cât timp fusese plecat. Succesul expoziţiei (aproape toate lucrările au fost vândute) l-au convins pe Hayter să urmeze cariera de artist.
În 1926, Hayter a plecat la Paris, unde a studiat pentru scurt timp la Académie Julian. În acelaşi an l-a întâlnit pe tipograful polonez Józef Hecht, care l-a iniţiat pe Hayter în gravarea cuprului folosind tehnica tradiţională a gravurii. Hecht l-a ajutat pe Hayter să cumpere o presă ca să pună bazele unui atelier de gravură pentru artişti tineri şi bătrâni, experimentaţi şi lipsiţi de experienţă, ca să lucreze împreună la explorarea lumii gravurii. În 1927, Hayter a deschis atelierul, iar în 1933 l-a mutat la numărul 17 pe Rue Campagne-Première, devenind cunoscut pe plan internaţional drept “Atelier 17″.
Hayter a lucrat cu mulţi artişti contemporani, încurajându-i în explorările lor privind gravura ca mediu de lucru. Artişti precum Miró, Picasso şi Kandinsky au colaborat la crearea unor ediţii gravate (Fraternité şi Solidarité) pentru a strânge fonduri ca să susţină cauza republicanilor din războiul civil spaniol şi cauza comuniştilor.
Când a izbucnit al Doilea Război Mondial, Hayter şi-a mutat “Atelierul 17″ în New York City şi a predat gravura la “New School”. Artişti precum Jackson Pollock şi Mark Rothko au realizat gravuri la “Atelierul 17″ din New York. În timpul războiului, Hayter a colaborat cu artistul, istoricul şi poetul britanic Roland Penrose, şi alţii, în stabilirea unei unităţi de antrenament pentru camuflaj. A produs primele gravuri cu metoda pe care a numit-o “gravură colorată simultan”, culorile fiind adăugate pe forme intaglio cu cerneală ajutându-se de bucăţi de cârpă înmuiate în cerneală colorată, matriţe, sau aplicând o cerneală mai groasă şi mai vâscoasă peste una mai subţire, cerneala mai groasă fiind respinsă şi aderând doar pe suprafaţa care înconjoară prima cerneală.
Hayter a fost sfătuitor al Muzeului de Artă Modernă pentru expoziţia “Marea Britanie în război”. În legătură cu această expoziţie, a construit un computer analog care să dubleze unghiul soarelui şi lungimile umbrelor la orice moment, în orice zi şi la orice latitudine.
Întors la Paris în 1950, Hayter şi-a luat “Atelierul 17″ cu el. Hayter a fost un gravor prolific, realizând mai mult de 400 de lucrări înainte de moartea sa, care a survenit pe 4 mai 1988 la Paris. În 2005 arhiva galeriilor Tate a achiziţionat lucrările lui Hayter.