Galeria de Arta

arta pentru tine

  5.07.2012

Rânduiala săsească

Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească „Emil Sigerus” din cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA organizează vineri, 6 iulie 2012, de la ora 17:00, vernisajul expoziţiei „Rânduiala săsească”, eveniment ce are loc la Casa Hermes din Piaţa Mică, nr. 11, Sibiu.

Rânduiala săsească

După cum explică Simona Malearov, muzeograf, Muzeul „Emil Sigerus” propune vizitatorilor o expoziţie inedită care îndrăzneşte să recompună, prin intermediul patrimoniului, ca într-un puzzle, spiritul de ordine şi rânduială, considerate specifice comunităţilor săseşti din sudul Transilvaniei. Rânduială ca la saşi este o imagine ce a marcat peste veacuri memoria vizuală şi afectivă, transformându-se astăzi într-un clişeu imagologic.

Expoziţia “Rânduiala săsească” reflectă o imagine a comunităţii săseşti de odinioară creată prin regulile ce îi ordonau atât viaţa privată cât şi pe cea ecleziastică. În prim-plan este evidenţiat ansamblul arhitecturii tipice satului săsesc, cu biserica, şcoala şi casa parohială care dominau aşezarea şi cu gospodăriile ordonate de-a lungul drumurilor.

Spiritul de ordine al comunităţilor săseşti din sudul Transilvania devine vizibil pentru ceilalţi şi prin rânduiala mersului la biserică, purtatul straielor de sărbătoare, ordinea ocupării locurilor în biserică, prin rânduiala obiceiurilor familiale şi calendaristice, prin rânduiala bucăţilor de slănină din Turnul Slăninilor, dar şi prin rânduiala broderiilor şi a mobilierului pictat din camera cea bună.

Rânduiala din interiorul comunităţilor a fost reglementată prin Vecinătăţi conduse de un Tată de vecinătate care se ocupa de organizarea şi de ajutorarea membrilor.

Printre bunurile culturale selectate spre a fi expuse se numără semne de vecinătate, lăzi de vecinătate, piese de port popular şi textile de interior. Expoziţia este completată prin imagini sugestive, de arhivă şi din cercetările de teren, documente de arhivă şi texte bilingve.

Expoziţia este deschisă publicului până în 7 octombrie, de marţi până duminică, între orele 10:00-18:00.

Semn de vecinatate, 1839, Transilvania

Semn de vecinatate, 1839, Transilvania

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Muzee, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com