Galeria de Arta

arta pentru tine

  5.09.2013

Curator şi fotograf despre Moştenirea săsească

Vineri, 6 septembrie 2013, de la ora 13:00, Muzeul ASTRA invită publicul la Casa Hermes, Piaţa Mică, nr. 11, Sibiu, la vernisajul expoziţiei “Curator şi fotograf despre Moştenirea săsească”, ce surprinde aspecte de cultură şi civilizaţie specifice acestei comunităţi etnice, cu o istorie de opt secole pe teritoriul Transilvaniei.

Curator şi fotograf despre Moştenirea săsească

Bogatul patrimoniu material şi imaterial al saşilor este adus în faţa publicului prin intermediul pieselor din colecţiile Muzeului de Etnografie Săsească „Emil Sigerus”, a fotografiilor realizate de fotograful Laszlo Dudos, dar şi a citatelor din interviuri realizate cu etnici saşi.

foto

Perspectiva muzeografului şi a fotografului se conjugă într-o meditaţie pe tema moştenirii culturale în Transilvania. „Ce se va întâmpla cu această moştenire culturală trecută printr-o istorie zbuciumată şi aflată într-o lume plină de schimbări? Moştenirea săsească prezentă pe meleagurile transilvănene timp de opt secole, nu se va pierde. Treptat, în unele zone, va fi din ce în ce mai greu de surprins, însă ea va rămâne în muzee, în colecţii, în amintirea celor care au cunoscut-o, au apreciat-o atunci şi acum. Muzeograful are obligaţia îmbogăţirii, păstrării şi valorificării patrimoniului tezaurizat în colecţii. Fotograful are misiunea de a surprinde obiectiv, chiar dacă uneori dramatic, ceea ce ne oferă prezentul. În expoziţie raportarea la moştenirea săsească s-a făcut prin imaginea satului şi a bisericii, a celor care au în grijă patrimoniul ecleziastic, a celor care păstrează în casă, atmosfera tradiţională, şi mai ales prin asumarea modelului săsesc” mărturiseşte organizatorul expoziţiei, muzeograful Camelia Ştefan.

foto

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Muzee, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com