Galeria de Arta

arta pentru tine

  17.07.2008

Portret de bărbat

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită sa descoperiţi toate secretele capodoperei renascentiste semnate de Antonello da Messina – „Portret de bărbat”, expusă pentru prima dată în România. Excepţionala lucrare este caracterizată de un puternic realism şi este ilustrativă pentru tehnica folosită de Antonello da Messina.

Portret de bărbat

Duminică, 20 şi 27 iulie, de la ora 11:30, este rândul acestei lucrări deosebite să stea sub lupa specialiştilor muzeului, pentru a fi analizată şi interpretată. Aflaţi totul despre această operă, despre autorul ei şi despre contextul în care a fost creată. Înscrieri la telefon 314.81.19 sau prin e-mail la cosmin.ungureanu@art.museum.ro. Se plăteşte doar biletul de vizitare.

Lucrarea provine de la Galeria Borghese din Roma şi va rămâne la Bucureşti până pe 27 iulie.

Antonello da Messina (1430-1479) este cel mai important pictor al sudului Italiei din secolul al XV-lea şi o figură marcantă a Reneşterii italiene. El a fost influenţat de lucrările pictorilor flamanzi, acordând o atenţie specială detaliilor şi jocului luminii pe suprafeţe. De la maestrul flamand Jan van Eyck Antonello a preluat tehnica picturii în ulei pe care a introdus-o la Veneţia. Cunoştinţele lui au fost transmise mai multor pictori contemporani, influenţând în mod semnificativ şcoala de pictură veneţiană.

În general, figurile pe care Antonello le pictează sunt scăldate de o lumină puternică, evidenţiind trăsăturile lor, precum şi fiecare detaliu al veşmintelor. În portretele sale foloseşte cu precădere semi-profilul, tipic şcolii flamande de pictură, spre deosebire de majoritatea artiştilor italieni renascentişti care pictau personajele din profil.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Pictura, Muzee
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com