Galeria de Arta

arta pentru tine

  26.06.2008

Portret de bărbat

Muzeul Naţional de Artă al României şi ENEL invită publicul să admire o celebră capodoperă renascentistă semnată de Antonello da Messina – “Portret de bărbat”, expusă pentru prima dată în România. Lucrarea provine de la Galeria Borghese din Roma şi va rămâne la Bucureşti până pe 27 iulie 2008.

“Portret de bărbat” de Antonello da Messina


Antonello da Messina (1430-1479) este cel mai important pictor al sudului Italiei din secolul al XV-lea şi o figură marcantă a Reneşterii italiene. El a fost influenţat de lucrările pictorilor flamanzi, acordând o atenţie specială detaliilor şi jocului luminii pe suprafeţe. De la maestrul flamand Jan van Eyck, Antonello da Messina a preluat tehnica picturii în ulei pe care a introdus-o la Veneţia. Cunoştinţele lui au fost transmise mai multor pictori contemporani, influenţând în mod semnificativ şcoala de pictură veneţiană.

În general, figurile pe care Antonello da Messina le pictează sunt scăldate de o lumină puternică, evidenţiind trăsăturile lor, precum şi fiecare detaliu al veşmintelor. În portretele sale foloseşte cu precădere semi-profilul, tipic şcolii flamande de pictură, spre deosebire de majoritatea artiştilor italieni renascentişti care pictau personajele din profil.

Excepţionala lucrare „Portret de bărbat” de la Galeria Borghese este caracterizată de un puternic realism şi este ilustrativă pentru tehnica folosită de Antonello da Messina. Această operă se va afla astfel în dialog cu picturile expuse în sălile dedicate Şcolii italiene din Galeria de Artă Europeană a Muzeului Naţional de Artă al României, datorate la rândul lor unor nume sonore precum: Domenico Veneziano, Antonello da Saliba, Bernardino Luini, Bernardino Licinio sau Tintoretto.

 

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Pictura, Muzee
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com