Galeria de Arta

arta pentru tine

  5.03.2014

Otto Dix - O lume în ruine

Muzeul Naţional de Artă al României şi Goethe-Institut Bucureşti organizează joi, 6 martie 2014, de la ora 18:00, vernisajul expoziţiei “Otto Dix – O lume în ruine”, care are loc în sălile Kretzulescu ale Muzeului Naţional de Artă al României. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 7 martie – 25 mai 2014.

Expoziţia dedicată lui Otto Dix (1891-1969), unul dintre cei mai importanţi artişti germani ai secolului XX, prezintă 86 de gravuri şi litografii realizate de artist în perioada 1920-1924.

Lucrările expuse includ seria de cincizeci de gravuri intitulată “Războiul” (”Der Krieg”), creată în urma experienţei trăite de Otto Dix pe front, în Primul Război Mondial, experienţă care l-a urmărit o viaţă întreagă şi care i-a influenţat puternic creaţia.

În 1914 Dix se înrolează voluntar în armata germană şi participă până în 1918 la luptele de pe fronturile din Franţa, Flandra şi Rusia. Din această perioadă datează aproximativ 500 de desene care se vor afla la originea seriei “Războiul” (1923-1924), punctul culminant al operei sale grafice.

Gravurile lui Dix, generate de experienţa proprie, aveau menirea să atragă atenţia contemporanilor săi – fără să ocolească adevărul – asupra mizeriei umane şi a degradării provocate de război.

Pe lângă seria “Războiul”, în expoziţie sunt prezentate litografii şi gravuri în acvaforte reprezentând imagini ale lumii anilor 1920 – prostituate, bătrâni, soţii de muncitori, invalizi de război, personaje din lumea circului - suprinse cu obiectivitate critică, cu sarcasm şi ironie.

Gravurile expuse ilustrează trecerea lui Otto Dix de la influenţele expresioniste, cubiste şi futuriste spre un realism lipsit de emoţie, prin care se exprimă cu brutalitate, în stilul care se va numi Noua Obiectivitate (Neue Sachlichkeit). Interesul principal al artistului este umanitatea sub toate aspectele şi cu toate slăbiciunile sale, omul fiind tema dominantă a operei artistului.

Expoziţia face parte din seria de evenimente în cadrul Programului „1914-2014”, care marchează centenarul Primului Război Mondial şi este organizată în colaborare cu Institut für Auslandsbeziehungen (ifa).

 

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Muzee, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com