Galeria de Arta

arta pentru tine

  1.07.2008

Le Bassin aux Nympheas

Recent, la o licitaţie organizată de casa Christie’s la Londra, pictura “Le Bassin aux Nympheas” (”Eleşteul cu nuferi”) a pictorului impresionist francez Claude Monet a fost vândută pentru suma de 40,1 milioane de lire sterline, un record mondial pentru o operă a maestrului. Pânza face parte din celebra serie de patru lucrări cu nuferi şi a fost realizată în 1919. Fusese cumpărată în 1971, la o licitaţie de la New York, pentru 320.000 de dolari. Evaluările actuale erau cuprinse între 18 şi 24 de milioane de lire sterline.

Le Bassin aux Nympheas

Monet a realizat eleşteul în grădina sa de la Giverny prin devierea unui râu. A ales mai multe varietăţi de nuferi, pentru a avea flori de cât mai multe culori.

Criticul de artă Jonathan Jones a declarat despre tablourile din seria cu nuferi: “În multe feluri, sunt cele mai importante picturi ale scolului XX, pentru că anticipează arta abstractă. Sunt picturi fermecătoare. Nu există niciun sentiment de sus sau jos, ochiul pur şi simplu rătăceşte prin spaţiu, te pierzi cu firea privindu-le.”

“Eleşteul cu nuferi” de Claude Monet

Recordul precedent pentru o pictură de Monet a fost înregistrat în mai 2007, la New York, când “Le Pont du chemin de fer a Argenteuil” (”Podul de cale ferată de la Argenteuil”) a fost adjudecată pentru suma de 41,4 milioane de dolari.

“Podul de cale ferată de la Argenteuil” de Claude Monet
 

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Pictura
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com