Galeria de Arta

arta pentru tine

  16.05.2007

Ochii lui Monet

Un studiu recent, efectuat de o echipa de cercetatori americani, condusa de profesorul Michael Marmor, specialist in oftalmologie la Universitatea Stanford, a ajuns la concluzia ca unul dintre principalele motive pentru care lucrarile tarzii ale lui Claude Monet sunt atat de speciale este vederea slaba a artistului. Acesta suferea de cataracta, o afectiune oculara grava, care facea ca vederea sa ii scada treptat. La un moment dat, vederea ii devenise atat de neclara, incat trebuia sa citeasca etichetele de pe tuburi, scrise cu litere mari, pentru a fi sigur ce culori contin.

Un software realizat in colaborare cu oftalmologi a reusit sa mimeze vederea unei astfel de persoane. Astfel, cercetatorii au inteles de ce lucrarile lui Monet au trecut in timp de la culori vii si tuse clare la maro si rosu, cu forme difuze. Aceasta este tocmai caracteristica vederii persoanelor afectate de cataracta. Profesorul Michael Marmor a declarat: “Este destul de clar ca Monet nu intentiona sa atinga un nou nivel de abstractionism”.

Monet a suferit doua interventii chirurgicale, care i-au mai imbunatit vederea, dar se pare ca de data aceasta vedea mai mult albastru decat normal. Dupa operatii, Monet a distrus multe lucrari, iar pe unele le-a modificat.

“Podul japonez de la Giverny” de Monet

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Pictura
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com