Galeria de Arta

arta pentru tine

  11.02.2009

Imago Mundi

Marţi, 10 februarie 2009, s-a deschis la Accademia di Romania expoziţia “Imago Mundi” a artiştilor sătmăreni Radu Ciobanu şi Valer Sasu. Sculpturile în bronz ale artistului Radu Ciobanu, precum şi lucrările de pictură şi grafică ale lui Valer Sasu sunt tot atâtea variaţiuni şi interogaţii în jurul temei principale a expoziţiei care va aborda oracolul, himera, războinicul cu implicaţiile lor de falsitate şi nebunie deformantă în lumea contemporană. Expoziţie este realizată în colaborare cu Muzeul de Artă din Satu-Mare şi rămâne deschisă până pe data 27 februarie 2009.

Sculptor important al generaţiei sale, Radu Ciobanu s-a format ca artist în cadrul Academiei de Arte de la Iaşi şi lucrează şi predă de mulţi ani la Satu-Mare. Este membru al Uniunii Artiştilor plastici din România şi expune frecvent la Salonul naţional de sculptură mică. Lucrări semnate de Radu Ciobanu se află în muzee şi colecţii private din Olanda, Germania, Austria, Italia, Franţa, Statele Unite şi Spania. Printre expoziţiile personale importante se numără cele de la Galeria Stadelmeier-Kaeweler (Germania, 2000), Galeria Körmendi-Sopron (Ungaria, 2004), Galeria King’s Art (Canada, 2004). Ceea ce atrage imediat atenţia în sculpturile artistului este modul în care stilizarea şi expresivitatea se împletesc în semnificaţii, modul în care reflexivitatea conceptuală dă expresie unei materii ce nu poate fi numită docilă: bronzul.

Într-un limbaj plastic diferit, picturile şi desenele tânărului artist Valer Sasu explorează universul interior al lumii contemporane şi propun un mesaj exprimat în cheie pop-art, dar, paradoxal, cu o fineţe pe care criticii de artă o numesc de ascendenţă rafaelită. În lucrările lui Valer Sasu, o nemulţumire solară şi neobosită declinează realitatea în toate pliurile ei (ireal, suprareal, antireal) cu o maturitate expresivă demnă de atenţie. Valer Sasu este absolvent al Universitãţii de artă şi Design (graficã) din Cluj-Napoca, este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi profesor la Liceul de Artă din Satu-Mare. A expus lucrări în expoziţii personale la Zutphen (Olanda, 2000), Satu-Mare (2002), Cluj-Napoca (2006) şi la a 4-a Bienală Internaţională de Design “Joseph Amat” din Sant Feliu de Guixols (Catalunya, 2007). În 2006 i-a fost decernat premiul pentru debut artistic al Salonului Naţional de Artă de la Bucureşti.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Pictura, Sculptura, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com