Galeria de Arta

arta pentru tine

  1.10.2007

Colecţia Farnesina la Sibiu

Vineri, 28 septembrie 2007, ambasadorul Italiei, domnul Daniele Mancini, a inaugurat la Muzeul Brukenthal - Muzeul de Istorie - Casa Altemberger din Sibiu, una dintre cele mai prestigioase expoziţii de artă italiană contemporană, o selecţie de opere aparţinând celor mai importanţi artişti italieni din cea de-a doua jumătate a secolului XX, ce fac parte din colecţia Palatului Farnesina, sediul Ministerului Afacerilor Externe italian.

Este vorba despre o colecţie care, în totalitatea sa, cuprinde peste 200 de opere. Expoziţia itinerantă cuprinde o sută din aceste opere care, prin varietatea tehnicilor expresive şi prin bogăţia surselor de inspiraţie a artiştilor, compun o imagine coerentă şi documentată a unui moment artistic deosebit de fecund al culturii italiene.

Selecţia aprofundează itinerariul început de expoziţia dedicată artei abstracte italiene, inaugurată la Bucureşti de Preşedintele Consiliului de Miniştri, domnul Romano Prodi, pe 16 ianuarie 2007. Ambasada Italiei doreşte să călăuzească într-o manieră ideală publicul român într-o călătorie în cultura italiană a anilor cei mai dinamici din cea de-a doua jumătate a secolului XX, prin intermediul operei artiştilor contemporani care captează, prin viziunile lor, fenomenele şi schimbările rapide ale societăţii, care din vremurile dificile ce au urmat celui de-al doilea război mondial, ajunge - prin zvâcniri şi momente dureroase - la societatea dezvoltată şi deschisă a ultimelor decenii ale secolului XX.

Colecţia Farnesina a devenit simbolul unei Italii dinamice şi mature, o oglindă a modului nou de a concepe şi de a exporta cultura. O cultură care, eliberată de scheme stereotipe, intră în dialog cu componentele neacademice ale societăţii: politica, cultura, economia, socialul, concepute nu numai ca surse de inspiraţie, ci şi ca instrumente de promovare. Această expoziţie, provenind din “încăperile” diplomaţiei italiene, se înscrie într-un vast calendar de evenimente italiene importante la Sibiu, capitală a culturii europene 2007, evenimente care au acoperit genuri diferite, de la concerte la spectacole folclorice, de la teatru la expoziţii de artă. Această impunătoare serie de manifestări a fost posibilă prin intermediul parteneriatului public-privat şi a permis răspândirea în lume a unei imagini mai bine definite şi mai bogate a societăţii italiene contemporane.

Tocmai cu acest spirit, expoziţia colecţiei Farnesina este prezentată în ţările de importanţă prioritară în promovarea culturii italiene, cum este cazul României.

Expoziţia va rămâne deschisă la Sibiu pană pe 21 octombrie.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com