Bulina albastră
Artistul Daniel Gontz şi regizoarea Gianina Cărbunariu au iniţiat o acţiune de protest împotriva urâţeniei arhitecturale actuale. Aceştia lipesc pe clădirile vizate autocolante albastre, de 50 de centimetri, cu inscripţia “Clădire expertizată şi încadrată în clasa I risc estetic”.

Bulinele albastre semnalizează seismul estetic care zguduie oraşele româneşti de 15 ani. În acest cataclism intră termopan, rigips, gresie, spaţiu rezidual lăsat în urmă de urbanismul comunist, o puzderie de faţade de sticlă, frânturi de cultură vizuală de la televizor, demolări euforice, cuşti pentru bodyguarzi, plante de plastic, marmură neagră, decoraţiuni din inox şi idei despre arhitectură care desfid orice normă despre cum trăieşte şi arată un oraş.
Bulinele roşii spun că trebuie să te fereşti, bulinele albastre - că trebuie să protestezi.
Va rog primiti sincere felicitari pentru ideea actiunii “bulina albastra”.
Dramelor si tragedilor romanesti sociale, politice, economice, administrative, multiple, din timpul comunismului dar si post-comunismului (sau neo-), li se adauga cu toata gravitatea drama rasturnarii scarii valorilor in toate domeniile.
Traind in Occident de 33 de ani, am fost impresionata de cultura prezervarilor partrimoniale, ca obiecte in sine, pana la recuperarea si re-folosirea materialelor de epoca.
Meritoriu este programul continuu educational, academic precum si popular, stimulat/subventionat de catre Ministerul Culturii, organizat cu si prin asociatii conduse de specialisti.
Personal particip la sesiunile importante, in Paris, legate de Patrimoniu, si m-as bucura sa va pot face legatura cu “umbrelele” UE pe aceasta tema pentru Romania.
Comentariu de Stefana Bianu | 24.01.2008
Multumesc. O idee exceptionala
Comentariu de Blenesi Gabriela | 24.01.2008
Imi place grozav ideea!
Cat despre termopane si rigips, ele sunt utile si estetice atata timp cat sunt in armonie cu cladirea.
Comentariu de Ana | 24.01.2008