Galeria de Arta

arta pentru tine

  3.07.2008

Bijuterie vs. accesoriu. Material, formă, design

Muzeul Naţional de Artă al României organizează vineri, 4 iulie 2008, orele 19:00, conferinţa “Bijuterie vs. accesoriu. Material, formă, design”, pentru a descoperi chiar de la specialişti micile secrete ale realizării de bijuterii şi accesorii contemporane. Designerii Carla Szabo şi Roxana Davidescu vor împărtăşi propria viziune asupra actului de creaţie, de la surse de inspiraţie, materiale şi tehnici utilizate, până la destinatarul produselor create.

Bijuterie vs. accesoriu. Material, formă, design

Prezentările - însoţite de proiecţii de imagini şi sampling de obiecte din creaţia proprie a celor două invitate - vor purta publicul într-o incursiune în „laboratorul” designerului, subliniind anumite aspecte precum: satisfacerea cerinţelor contemporane de piaţă, prezentarea atelierului, a materialelor şi a tehnicilor folosite sau a procesului de materializare a surselor de inspiraţie.

margele

Mărgele d’or de Roxana Davidescu

Conferinţa are loc în cadrul expoziţiei de bijuterii şi micro-sculpturi „Tribut magnificenţei. Ilias Lalaounis”, găzduită în Sufrageria Regală a Muzeului Naţional de Artă al României. Deoarece săptămâna aceasta este ultima în care expoziţia mai rămâne deschisă, această conferinţă este un bun prilej pentru a vedea sau revedea creaţiile maestrului-bijutier grec, realizate din aur, argint şi pietre preţioase şi inspirate de istoria civilizaţiei greceşti, de motive şi simboluri specifice altor culturi sau de evoluţia noilor tehnologii în domeniul astronomiei şi biologiei. Micro-sculpturile din expoziţie au fost inspirate de universul vegetal, de lumea fascinantă a insectelor sau chiar de desenele spontane şi pline de imaginaţie ale copiilor.

În pandant cu piesele lui Ilias Lalaounis prezente în expoziţie, tinerele artiste invitate vor oferi câteva repere în ceea ce priveşte designul de bijuterii şi accesorii contemporane în România, dezvăluind tehnicile de interpretare a materialelor pentru a le concretiza în forme funcţionale, estetice şi vandabile ca accesorii de modă.

Carla Szabo va face un inventar al tehnicilor şi surselor în designul de accesorii. „Tehnica de prelucrare şi funcţionalitatea structurează şi limitează posibilităţile formei, de aceea ea trebuie concepută pentru a se încadra în aceşti parametri”, e de părere ea. În ceea ce priveşte sursele de inspiraţie, ele diferă de la caz la caz, de la colecţie la colecţie. Fie că se inspiră din lumea animală sau din tradiţia autohtonă sau exotică, „designul trebuie actualizat fie prin materie, fie prin interpretare, pentru a corespunde cerinţelor contemporane de piaţă”, spune Carla Szabo care îşi va prezenta colecţiile Folk Attack - o interpretare modernă a tradiţiei de execuţie a broderiei şi kilimurilor româneşti, şi Bugs – o colecţie de inspiraţie animală, în continuă evoluţie, care se bazează pe interpretarea formelor insectelor într-o manieră estetică, modernă şi funcţională.

libelula-by-carla-szabo.jpg

Libelulă de Carla Szabo

Roxana Davidescu va prezenta istoria şiragurilor d’or pe care le creează alăturând cele mai diverse şi surprinzătoare materiale: „bucăţi de lume strălucitoare odată, fragmente de timp pe care dacă le priveşti cu atenţie, le poţi data sau descifra, bile pictate, site, fluiere, solniţe, sticle de parfum, dopuri de plută puse nonşalant lângă agate, corali, jaduri, perle, pietre de la 2 Mai, butoni desperecheaţi, nasturi frumoşi de sidef, scrumiere, zurgălăi, clopoţei indieni, chei mari şi mici …” – şi lista poate continua. ”Din când în când e bine să râzi şi să te miri de lucrurile pe care le porţi tu însăţi”, crede Roxana Davidescu. „Pentru unele dintre ele e nevoie de curaj, de umor şi de o anumită atitudine. Dacă esti tristă te binedispun şi dacă eşti vulnerabilă te apără, ca toate podoabele adevărate”, încheie ea.

sirag rosu

Şirag roşu de Roxana Davidescu

După ce aţi asistat la conferinţă sperăm să priviţi cu alţi ochi bijuteriile şi accesoriile expuse, dar şi pe cele proprii, şi să percepeţi nu numai munca, dar şi „filosofia” din spatele micilor sau marilor ornamente.

Întrucât numărul locurilor din sală este limitat, este necesară confirmarea participării. Înscrierile se fac la telefon 021-314.81.19 sau prin e-mail la alina.patru@art.museum.ro. Tariful este de 8 lei întreg, 4 lei redus.

bugs

Colecţia Bugs de Carla Szabo

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Muzee, Arte minore, Design
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com