Galeria de Arta

arta pentru tine

  19.03.2008

Tribut magnificenţei

În perioada 21 martie – 5 iulie 2008, Muzeul Naţional de Artă al României prezintă în spaţiul elegant al Sufrageriei Regale expoziţia de bijuterii “Tribut magnificenţei”, organizată sub auspiciile Ministerului Culturii şi Cultelor din România, ale Ministerului Elen al Culturii şi ale Ambasadei Republicii Elene la Bucureşti.

Fluture din colecţia Fantezii în argint

Fluture din colecţia “Fantezii în argint”


Expoziţia este un regal de frumuseţe, măiestrie, migală, bun-gust şi îndrăzneală în materie de bijuterie, prezentând peste 300 de obiecte provenind din 17 colecţii create între anii 1940 –2000 de Ilias Lalaounis, singurul bijutier care a devenit membru al Academiei de Arte Frumoase din Paris.

Colier

Colier

Cele 17 colecţii din care provin bijuteriile realizate din aur, argint şi pietre preţioase prezentate publicului român sunt grupate în patru secţiuni.

O parte din colecţiile expuse la Bucureşti sunt inspirate de perioade din istoria civilizaţiei greceşti (colecţiile “Paleolitic-Neolitic”, “Minoică-Miceniană”, “Ilion”, “Clasic-Elenistică” şi “Bizantină”) sau de motive şi simboluri specifice altor culturi (colecţia “De la zidurile Constantinopolului la Turnul Londrei”, colecţiile “Arabescuri”, “Soliman Magnificul” şi “De la Luristan la Persepolis”, colecţia “Extremul orient” sau colecţia “Amerindiană”).

Brăţară cu capete de leu

Brăţară cu capete de leu

O altă secţiune cuprinde colecţiile de bijuterii inspirate de lumea modernă aflată în continuă mişcare şi de evoluţia noilor tehnologii în domeniul astronomiei şi biologiei (colecţia “Biosimboluri”, colecţia “Mişcare în spaţiu” şi colecţia “Coregrafism”).

Obiectele prezentate în cea de-a patra secţiune au fost inspirate de universul vegetal (colecţia “Flori de câmp din Grecia”), de lumea fascinantă a insectelor (colecţia “Microcosm”) sau chiar de desenele spontane şi pline de imaginaţie ale copiilor (colecţia “Fantezii în argint”).

Cercei din colecţia Biosimboluri

Cercei din colecţia “Biosimboluri”

Muzeul de Bijuterii “Ilias Lalaounis” este unicul muzeu din Grecia dedicat bijuteriei contemporane. Colecţia permanentă deţine bijuterii şi microsculptură din peste cincizeci de colecţii Lalaounis, dar şi obiecte de artă decorativă din secolele XVIII-XX. Înfiinţat în 1992 în atelierul de odinioară al lui Ilias Lalaounis, muzeul a fost deschis în 1994, cu intenţia iniţială de a adăposti o colecţie particulară excepţională, constituită din 2000 de bijuterii şi 700 obiecte de artă create de artistul-bijutier, din primii ani ai carierei sale şi până în prezent. Astăzi muzeul desfăşoară o gamă largă de activităţi ce includ organizarea de expoziţii temporare, programe de cercetare, publicaţii, conferinţe şi seminarii pentru publicul adult, programe educative pentru copii. În viitor, muzeul urmăreşte să devină un adevărat centru internaţional de studiu al istoriei bijuteriei şi al artelor decorative.

Expoziţia este însoţită de un catalog bilingv ilustrat şi de o serie de programe educative pentru copii şi adulţi urmărind să faciliteze receptarea mesajului expoziţional de către vizitatori.

Set alcătuit din colier şi cercei

Set alcătuit din colier şi cercei

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Muzee, Arte minore, Expozitii
1 comentariu

Alte articole pe subiecte similare

1 Comentariu »

  1. […] blog http://jurnalcultural.weblog.ro/ – Pericol: limba română poate conţine E-uri! http://www.galeriadearta.com/stiri/tribut-magnificentei-782.htm – Tribut magnificenţei  […]

    Pingback de » Am trecut …, am citit …, vă recomand … (2) munteanioan | 19.11.2009

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com