sumi-e
În timpul dinastiei Tang (618-907), în China s-a dezvoltat o tehnică artistică cu cerneală neagră, numită mo-shui (sau shuimohua). Tehnica a fost rafinată în timpul dinastiei Sung (960-1279). Prin intermediul călugărilor budişti, tehnica a pătruns în Japonia în secolul XIV şi apoi a crescut în popularitate. Pe tărâmul nipon, este cunoscută ca sumi-e (sau suibokuga), iar sub această denumire a ajuns să se răspândească în multe ţări în timpurile moderne.
Ca şi în caligrafia din aceeaşi arie geografică, artiştii îşi prepară singuri cerneala, punând puţină apă într-un mojar şi zdrobind uşor, într-o mişcare circulară, capătul unui baton de cerneală (numit “sumi” în limba japoneză). Concentraţia poate varia, pentru a obţine nuanţa dorită. Există şi cerneluri gata preparate, dar acestea sunt considerate de calitate inferioară.
Batoanele de cerneală sunt de obicei realizate din scrum de bambus sau funingine de fum, în amestec cu un clei din oase de peşte. Uneori, batoanele sunt ornate cu miniaturi reprezentând flori şi peisaje. Cele mai calitative pot avea chiar ornamentaţii aurite.
Pensulele sunt în mod tradiţional făcute din bambus, cu păr de la diferite animale. Pensula este moale, permiţând trasarea unor linii elastice şi aplicarea liberă a petelor. Vârful pensulelor este ascuţit, o caracteristică esenţială, pentru a se putea trasa linii fine.
Odată trasată o tuşă, nu se pot face corecţii, aşa cum se întâmplă la pictura în ulei sau la desenul în creion. Aceasta face ca tehnica să fie foarte dificilă, necesitând mult exerciţiu şi o îndemânare deosebită. O trasare greşită îl obligă pe artist să reia lucrarea de la început. Deşi procesul de creaţie poate părea la întâmplare, totul este bine gândit dinainte.
Cuceriţi de pictura monocoloră în tuş a chinezilor, peisagiştii japonezii dau dovadă de mare virtuozitate în utilizarea acestei tehnici. Aprofundează studiul ceţurilor, al munţilor şi al apei, surprind admirabil plein-air-ul chinezesc, fără a-l egala însă în privinţa încărcăturii lirice.
Arată extraordinar! Mi-au plăcut întotdeauna non-culorile şi griurile.
Aşa cum îmi plac acum fotografiile alb-negru, care mi se păreau atât de urâte când eram copilă.
Comentariu de Iulia Musat | 23.09.2007