Galeria de Arta

arta pentru tine

  23.04.2008

Artă din bandă adezivă

Mark Jenkins este un artist american, născut în 1970, care a devenit cunoscut prin instalaţiile stradale realizate din bandă adezivă.

Deşi poate părea dificil, procedeul de realizare a fantomaticelor creaturi este relativ simplu. În primul rând, se ia un obiect “model”, care este învelit cu grijă în folie de împachetat incoloră. Apoi, stratul astfel format este consolidat cu bandă adezivă transparentă, până capătă suficientă duritate. Se face o incizie delicată, atât cât este necesar pentru a scoate obiectul din “crisalidă”. Eventual, se scoate şi partea de folie care nu este lipită. În final, tăietura este acoperită cu bandă adezivă.

Însă adevărata valoare a creaţiilor lui Mark Jenkins nu constă în aceste “personaje”, care privite de aproape, în amănunt, nu sunt foarte estetice, ci în contextul urban în care sunt amplasate, având în jurul lor ţesută câte-o poveste. Prezenţa lor, neobişnuită prin aspect, atrage, de fapt, atenţia asupra împrejurărilor de viaţă pe care, din grabă sau obisnuinţă, nu le mai observăm, asupra realităţii înconjurătoare, asupra nouă înşine, dar într-un fel plin de fantezie şi umor. O pungă de plastic, pe care vântul o agaţă într-un copac, poate deveni un motiv destul de bun pentru a-şi face apariţia o girafă translucidă, ca s-o pască…

Mark Jenkins a dus ideea şi mai departe decât simpla amplasare a acestor personaje în spaţii publice. Unele dintre acestea se întrepătrund cu alte obiecte sau se suprapun peste acestea, stabilind astfel o relaţie care duce la răstălmăcirea sensului lor iniţial şi invită mai departe la imaginarea unor noi perspective asupra lucrurilor din jur.

Poate cea mai de efect evoluţie a ideii iniţiale o reprezintă personajele îmbrăcate, astfel încât construcţia din bandă adezivă nu se mai vede, lăsând aparenţa unor prezenţe umane reale, dar în situaţii cel puţin neobişnuite.

vezi tot albumul
 

Publicat de Silvia Velea
in categoriile Articole
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com