Galeria de Arta

arta pentru tine

  21.05.2013

Open Monument

În lunile mai şi iunie 2013, spaţiul expoziţional Kunstraum Bethanien din Berlin găzduieşte expoziţia “Open Monument”. Curatoarea Marta Jecu propune un proiect expoziţional internaţional, la care este invitat şi artistul român Cristian Rusu. Evenimentul este realizat cu sprijinul acordat de Institutul Cultural Italian, Institutul portughez Camoes, Fundaţia Calouste Gulbenkian, Berlin Artlink, Fundaţia Japonia. Curatorul provoacă 11 artişti să realizeze un monument în spaţiul public berlinez (pieţe, terase, străzi). Proiectul propune intervenţii, performances, instalaţii, videoclipuri, desene şi sculpturi, în acord cu specificul locaţiei şi al metodelor de lucru ale artiştilor. Expoziţia „Open Monument” poate fi vizitată până pe data de 16 iunie 2013.

Artiştii implicaţi în proiect sunt: Carlos Bunga (Portugalia), Cristian Rusu (România), Zukihiro Taguchi (Japonia), Sancho Silva (Portugalia), Sinta Werner (Germania), Hironari Kubota (Japonia), Matias Machado (Argentina), Delio Jasse (Portugalia), Nuno Sousa Vieira (Portugalia), David Maranha, (Italia), Luca Pozzi (Italia). Ca parte a proiectului, monumentele nou create în spaţiul public din Berlin-Kreuzberg folosesc teme şi instrumente din istoria recentă a Berlinului.

Artistul român Cristian Rusu îşi începe investigaţia spaţiului pornind de la ceea ce el numeşte clişee spaţiale, care nu sunt stereotipuri, mai degrabă amprente culturale asupra unor forme de reprezentare şi percepţie, care comportă o încărcătură ideologică implicită, conturată din punct de vedere istoric.

Cristian Rusu lucrează cu modele arhitecturale, care pun în cauză legile reprezentării spaţiale, ale multiplicării formei, făcând totodată recurs şi la memoria culturală.

Cristian Rusu este născut în 1972 la Cluj. Absolvent al Universităţii de Artă şi Design din Cluj. Este cadru didactic la Facultatea de Teatru si Televiziune a Universităţii Babes-Bolyai din Cluj. Este co-scenograf al mai multor spectacole de teatru, premiate în ţară şi în străinătate.

Marta Jecu, curator, este născută în 1978 la Braşov. Absolventă a Academiei de Artă din Bucureşti – Secţia Istoria Artei şi Teoria Artei. A făcut un masterat la Universitatea din Cairo – Secţia Istoria Artei (2001-2002) şi un masterat la Universitatea Naţională de Ştiinţe Politice – Secţia Antropologie, Bucureşti (2002-2004). Are o bursă de studii doctorale la Freie Universität Berlin şi Dahlem Research School Berlin (2006-2009; 2009-2010).

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com