Galeria de Arta

arta pentru tine

  17.03.2014

O lecţie de istorie a artei moderne

În librăriile din toată ţara a apărut un fascinant volum semnat de Will Gompertz, “O istorie a artei moderne. Tot ce trebuie să ştiţi despre ultimii 150 de ani“, publicat de Editura Polirom, în traducerea Danielei Magiaru. Istoria lui Will Gompertz acoperă curentele şi marii artişti de la preimpresionism până în prezent, fără să recurgă la jargonul istoricilor de artă, chiar şi atunci când în joc sunt tehnicile utilizate sau subiectele abordate. Nu lipsesc contextele mai largi în care trebuie plasaţi artiştii şi operele lor, detaliile biografice şi întreaga anecdotică ce le însoţeşte.

O lecţie de istorie a artei moderne

De la nuferii lui Monet la floarea-soarelui pictată de Van Gogh, de la cutiile de supă ale lui Andy Warhol la rechinii muraţi ai lui Damien Hirst, aflaţi poveştile din spatele capodoperelor, faceţi cunoştinţă cu artiştii şi descoperiţi secretul artei moderne.

Will Gompertz, arts editor la BBC şi fost director la Tate Gallery, afirmă chiar în prefaţa volumului: „Ambiţia mea a fost să scriu o carte plină de informaţii şi dinamică, nu o lucrare academică. (…) Sursa de inspiraţie pentru această carte a fost un one-man show în care am jucat la Edinburgh Fringe Festival în 2009. Scrisesem un articol pentru The Guardian în care exploram modalitatea prin care tehnicile de stand-up comedy ar putea fi folosite pentru a explica istoria artei moderne într-o manieră care mai degrabă să implice publicul decât să-l ameţească. (…) Părea că funcţionează: spectatorii au râs puţin, mi s-au alăturat şi, judecând după felul cum s-au descurcat la «examenul» de la final, au învăţat destul de multe despre arta modernă.”

Din cuprins:

  • Impresionismul: pictorii vieţii moderne, 1870-1890
  • Cézanne: părintele nostru, al tuturor, 1839-1906
  • Cubismul: un alt punct de vedere, 1907-1914
  • Kandinsky/Orfismul/Călăreţul Albastru: sunetul muzicii, 1910-1914
  • Suprematismul/Constructivismul: ruşii, 1915-1925
  • Bauhaus: reuniunea de clasă, 1919-1933
  • Dadaismul: domnia anarhiei, 1916-1923
  • Pop-art-ul: shoppingul ca terapie, 1956-1970
  • Postmodernismul: falsa identitate, 1970-1989
  • Arta de azi: celebritate şi bani, 1988-2008-prezent

Will Gompertz este arts editor la BBC, interesat în mod special de arta modernă şi a scris despre artă pentru The Times, The Guardian şi BBC. În 2009 a scris un one-man comedy show despre arta modernă, care s-a jucat cu casa închisă la Festivalul de la Edinburgh. A fost votat recent unul dintre cei 50 de gânditori creativi de top de către revista Creativity din New York.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com