Galeria de Arta

arta pentru tine

  29.07.2009

Arta în detalii

Colecţia cărţilor de artă de la Vellant s-a îmbogăţit cu o nouă serie, intitulată “Arta în detalii”. Seria cuprinde patru titluri care prezintă în detaliu operele reprezentative ale curentelor impresionist şi suprarealist, ale arhitecturii moderne şi ale artei japoneze din perioada Edo. Fiecare capodoperă a genului prilejuieşte o analiză detaliată a compoziţiei, a tehnicilor utilizate în crearea sa, dar şi a contextului istoric în care a fost produsă.

Utilizând o serie de ferestre decupate, cărţile permit cititorului să privească din mai multe unghiuri lucrările de artă selectate şi să descopere amănuntele care unesc sau separă operele din cadrul fiecărui curent analizat.

Arhitectura modernă” foloseşte decupaje inedite pentru a ilustra detaliile designului şi tehnicilor de construcţie ale douăzeci dintre cele mai uimitoare şi reprezentative clădiri ale epocii moderne. Selecţia cuprinde construcţii precum Vila Savoye, proiectată de Le Corbusier, extraordinarul Hotel Burj Al Arab, clădirea Wainwright, Mississippi, considerată primul zgârie-nori modern sau primul zgârie-nori ecologic din Marea Britanie, faimosul “Castravete”. De la splendoarea suprarealistă a Sagradei Familia a lui Gaudi până la remodelarea futuristă a Reichstagului de către Norman Foster, cartea evidenţiază cele mai semnificative aspecte ale arhitecturii moderne.

Arta japoneză” ilustrează bogata varietate de obiecte de artă vizuală create în perioada Edo, unică din punct de vedere social şi istoric. Sunt prezentate lucrări variate, de la rulouri verticale şi imprimeuri ukiyo-e, la textile şi ceramică pictată. Pot fi admirate şi studiate dintr-o varietate de perspective douăzeci de capodopere ale artei japoneze, printre care “Cinci femei frumoase” de Hokusai şi “Păsări domestice” a lui Jakuchu. Începând cu “Marele val” al lui Hokusai, până la setul de ceai al lui Ninsei, sunt dezvăluite într-un mod neobişnuit trăsăturile şi motivele esenţiale din perioada Edo.

Impresioniştii” analizează îndeaproape, într-un mod original, stilurile şi tehnicile celor mai de seamă artişti ai acestei mişcări. Impresioniştii au încercat să surprindă impresia fugară a unei scene, o abordare spectaculoasă în contrast cu imaginile mitologice şi istorice idealizate, apreciate în acea epocă de Academie. Cartea urmăreşte istoria şi dezvoltarea curentului printr-o analiză a lucrărilor fundamentale ale câtorva maeştri, precum Monet, Pissarro, Renoir şi Degas. De la atmosfera din “Impresie, răsărit de soare” al lui Monet până la tuşele vibrante din “Peisaj în Chaponval” al lui Pissarro, arta revoluţionară a impresioniştilor este pusă într-o nouă lumină.

Suprarealiştii” adună douăzeci de opere care surprind aspecte semnificative ale mişcării suprarealiste. Lucrări celebre ale unor artisti precum Magritte, Ernst, Dali sau Miro sunt plasate în context istoric, iar contribuţiile lor în materie de culoare, tehnică sau compoziţie sunt analizate detaliat. Un tur de forţă creativ, mişcarea suprarealistă şi-a început activitatea în mod oficial în anul 1924, ca reacţie la distrugerea Europei în timpul Primului Război Mondial şi ca răspuns la evoluţia artei, literaturii şi ştiinţei din acea vreme. Tehnicile şi motivele marilor artişti ai acestui gen enigmatic sunt evidenţiate prin surprinderea unor detalii semnificative.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com