Galeria de Arta

arta pentru tine

  18.02.2014

Katsushika Hokusai

Katsushika Hokusai (1760 - 1849) a fost un artist, pictor ukiyo-e şi gravor japonez al perioadei Edo, la vremea sa fiind expertul în pictura chineză. Hokusai este cunoscut ca autorul seriei de picturi pe lemn “36 de peisaje ale Muntelui Fuji” (cca. 1831), care include lucrarea “Marele val de pe Kanagawa”.


Hokusai a creat “36 de peisaje” ca rezultat al unei explozii turistice, cât şi al unei obsesii personale faţă de Muntele Fuji. Cu aceste lucrări şi-a asigurat faima peste ocean, recunoaşterea internaţională şi amprenta asupra lumii artistice.

Hokusai a avut o carieră lungă, dar majoritatea celor mai importante lucrări au fost realizate după vârsta de 60 ani. Seria ukiyo-e “36 de peisaje ale Muntelui Fuji” este compusă din 46 de stampe (10 dintre ele au fost adăugate după publicarea iniţială). În plus, el este autorul lucrării din 1834 “100 de peisaje ale Muntelui Fuji” care este în general considerată o capodoperă printre cărţile sale cu peisaje. Lucrările sale ukiyo-e au transformat forma artistică de la stilul portretizării concentrat pe curtezane şi actori, popular în timpul perioadei Edo în oraşele japoneze, într-un stil artistic mai vast care se concentrează şi pe animale, plante şi peisaje.

Alegerea numelui de artist “Hokusai” şi portretizarea frecventă a Muntelui Fuji izvorăsc din vederile sale religioase. Numele “Hokusai” se traduce prin “studioul (camera) de la nord”, abreviere a “Hokushinsai” (”studioul stelei nordului”). Steaua nordului era asociată cu zeitatea Myōken, iar Muntele Fuji cu viaţa eternă. Această credinţă are legătură cu “Povestea tăietorului de bambus” în care o zeiţă depune elixirul vieţii în vârful muntelui.

Cea mai voluminoasă lucrare a lui Hokusai este colecţia de 15 volume “Hokusai Manga”, o carte cu aproape 4.000 de schiţe care a fost publicată în 1814. Aceste schiţe sunt deseori incorect considerate precedentul manga din zilele noastre. “Manga” lui Hokusai esteo colecţie de schiţe (de animale, plante, obiecte etc.), diferite de stilul benzilor desenate cu poveşti manga moderne.

Publicat de Veronica Şerbănoiu
in categoriile Video, Pictura, Artisti
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com