Galeria de Arta

arta pentru tine

  18.04.2011

moNUmenteUITATE

Cărtureşti din Iulius Mall, Cluj-Napoca, găzduieşte timp de două săptămâni o expoziţie fotografică cu o miză foarte generoasă – aceea de a atrage atenţia asupra unor minunate ansambluri arhitecturale neglijate, pândite de ruină şi dispariţie. Detalii despre proiectul din spatele expoziţiei vor oferi două dintre coordonatoarele lui, Cristina Chira şi Anca Majaru, cu ocazia vernisajului, chiar de Ziua Internaţională pentru Conservarea Monumentelor - luni, 18 aprilie 2011, de la ora 18:00.

moNUmenteUITATE

Proiectul moNUmenteUITATE îşi propune realizarea unei arhive de imagini şi informaţii despre reşedinţele nobiliare extraurbane din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramures şi aducerea acestor monumente, astăzi aparent uitate, în atenţie publicului, în speranţa că destinul lor va fi deturnat şi ele vor fi salvate de la ruină şi dispariţie.

Expoziţia de la Cărtureşti prezintă un caleidoscop de imagini din arhiva proiectului, pe măsura diversităţii năucitoare a acestor construcţii, împrăştiate în toată zona intracarpatică. Este vorba despre vaste ansambluri nobiliare datând din secolele XVII-XIX, aflate în zone rurale mai mult sau mai puţin accesibile, care au în centru palate impunătoare, de dimensiuni variabile şi stiluri din cele mai diferite, înconjurate de anexe (fortificaţii, grajduri, bucătării, grânare) şi de grădini şi parcuri cândva atent îngrijite.

Expropriate la începutul regimului comunist, aceste ansambluri au primit de cele mai multe ori întrebuinţări improprii, care au dus la deteriorarea lor, iar după 1989 multe dintre ele au fost lăsate în paragină.

Din cele peste 300 de ansambluri nobiliare care au supravieţuit până în prezent, prea puţine se restaurează: acoperişuri prăbuşite, ce lasă cale liberă umezelii să se infiltreze în ziduri, clădiri dezbrăcate de tencuială, ziduri ţinându-se în picioare împotriva aşteptărilor. În mijlocul ruinei generale, răsar spectaculoase ancadramente de piatră, sculptate cu meşteşug cu secole în urmă, surprinzătoare tavane casetate din lemn sculptat, păstrându-se în vechi şcoli abandonate, picturi murale renascentiste, sobe împodobite cu blazoane şi motive vegetale luxuriante, piese de mobilă desperecheate. La acestea se adaugă arborii rari şi traseele aleilor din parcuri, serele din metal şi sticlă înghiţite de vegetaţie, lacurile şi podurile şubrede, statuile pe care creşte muşchiul. Nimic nu te pregăteşte pentru întâlnirea cu aceste opere de artă şi fragmente de istorie, nici drumurile de ţară, nici aspectul placid al satelor, care ignoră sau de multe ori ascunde prezenţa monumentului istoric.

Proiectul moNUmenteUITATE, iniţiat de dna. dr. prof. arh. Anca Bratuleanu în 2008, are la bază materialul fotografic adus de pe teren, prin finanţări proprii, de trei generaţii de studenţi ai Universităţii de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”. Materialul şi expoziţia au fost organizate de Cristina Chira şi Anca Majaru (studente la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”), Irina Leca (studentă la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, secţia Istoria artei) şi Alexandra Stoica (absolventă în 2010 a Facultăţii de Arhitectură din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”). Proiectul se află sub patronajul Departamentului de Istoria şi Teoria Arhitecturii şi Protecţia Patrimoniului din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Fotografie, Arhitectura, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com