Cea mai influentă lucrare din ultimii 100 de ani
Revista americană Newsweek a realizat un studiu pentru a desemna lucrarea din ultimii 100 de ani care a avut cel mai mare impact printre artişti şi critici. Au fost nominalizate cinci lucrări:
- “Black Square”, a lui Kazimir Malevich
- “One (Number 31)”, lucrarea lui Jackson Pollack
- “Fountain”, a lui Marcel Duchamp
- “Campbell’s Soup Can”, de Andy Warhol
- “Les Demoiselles D’Avignon”, a lui Pablo Picasso
Dintre toate cinci, pictura lui Picasso a fost aleasă câştigătoare a ineditei competiţii.
Când Mattise a văzut proaspăt terminata pictură “Les Demoiselles D’Avignon” (”Domnişoarele din Avignon”) în dărăpănatul atelier din Paris al lui Picasso, a fost şocat de cât de brut, strident si obraznic arăta. Un alt modernist, André Derain, a considerat ca Picasso a mers atât de departe cu nebunia, încât a ajuns să se sinucidă. Chiar şi loiala patroană al lui Picasso, Gertrude Stein, a socotit lucrarea ca fiind “un veritabil cataclism”. Pictura a fost realizată exact acum 100 de ani, în vara anului 1907, şi cu acest prilej aniversar, Museum of Modern Art din New York a hotărât să o expună publicului vizitator. Deşi au trecut câteva generaţii, lucrarea încă refuză să se lase uşor “digerată”.
“Les Demoiselles d’Avignon” prezintă cinci nuduri de femei într-un bordel. Dar nu subiectul este cel care a şocat, fiindcă singurul element care sugerează că este vorba despre nuduri e culoarea pielii. Chiar şi tehnica picturală este uzuală. Ceea ce contrariază este amestecul nemilos de stiluri: puţin de la Matisse (cel pe care Picasso încerca să-l detroneze ca rege al avangardei), ceva specific măştilor africane, o tuşă de realism şi mult cubism. Totul în acest tablou este spart şi apoi strivit, ca o faţă presată de fereastră. Numai două dintre chipuri sunt pictate în acelaşi stil ca şi trupul.
Tabloul nu a avut titlu multă vreme, deoarece Picasso l-a ascuns de privirile sensibile ale vremii până în 1916. Unul dintre prietenii artistului l-a denumit după numele unei străzi din Barcelona, oraşul de origine al lui Picasso, unde marinarii obişnuiau să caute compania femeilor.
După unii critici, un tablou cu nuduri feminine ar trebui să stârnească pasiunea bărbaţilor, alţii consideră că cruzimea compoziţiei implică violenţa sexuală. Sigur este că tabloul nu este unul drăguţ şi după un secol de la crearea sa încă incită la o nouă revoluţie artistică.