Galeria de Arta

arta pentru tine

  19.07.2007

Guernica

Pablo Picasso lucra deja la acest tablou pe 26 aprilie 1937, în timpul Războiului Civil din Spania, când o unitate de aviaţie germană trimisă de Adolf Hitler în sprijinul lui Francisco Franco a bombardat localitatea spaniolă Guernica. În raidul care a durat trei ore, Guernica a fost primul oraş din istoria războaielor moderne asupra căruia a fost lansată o asemenea ploaie de bombe. Se estimează că au murit între 250 şi 1600 de oameni, mulţi alţii fiind răniţi. Masacrul l-a determinat pe artist să îşi denumească creaţia cu numele localităţii.

Lucrarea este de mari dimensiuni (349 × 776 cm) şi a fost realizată pentru Pavilionul Spaniol din cadrul Expoziţiei Internaţionale de la Paris din 1937. Tabloul prezintă o scenă plină de violenţă, suferinţă, neputinţă şi moarte, fără a fi clar ce cauzează toate acestea. Culorile sunt aproape inexistente, sugerând o fotografie din ziarele acelor vremuri.

Criticii de artă i-au dat interpretări diferite, chiar contradictorii, dar în cele din urmă contează sentimentele care îl încearcă pe fiecare privitor al operei. Presat să dea explicaţii, Picasso a spus: “Acest taur este un taur şi acest cal este un cal… Dacă daţi un sens anumitor lucruri din tablourile mele, s-ar putea să fie adevărat, dar nu este ideea mea să dau acest sens”.

Picasso cu “Guernica”, fotografie realizată în 1937 de David Seymour
 

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Pictura
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com