de Semne de Floare
Marţi, 25 mai 2010, de la ora 17:30, are loc la Galeria de Artă “Constantin Piliuţă” vernisajul expoziţiei de grup „de Semne de Floare”.
O expoziţie de grup ca cea gândită de curatorul Mihai Precup la Galeria Constantin Piliuţă se pronunţă ea însăşi chiar prin titulatură: „de Semne de Floare”, asupra perspectivelor pe care ar trebui să le avem atunci când o parcurgem cu vederea. Expoziţia „de Semne de Floare” dincolo de ambiţia legitimă de a pune laolaltă pe simeze lucrările a 53 de plasticieni – unele, nume sonore ale artei româneşti contemporane (precum Constantin Piliuţă, Angela Popa Brădean, Traian Brădean, Constantin Daradici, Corneliu Vasilescu, Nicolae Iorga, Nicolae Aurel Alexi), altele într-o devenire certă (ca Gabriela Culic, Adriana Conţ, Bogdan Bădescu, Mihai Nacu) - ne pune faţă în faţă cu diversele feluri de a reprezenta floarea.
Cu motivul florii, acela care pare a fi pe nedrept socotit de unii, subiectul modest aproape dintotdeauna al artelor frumoase, reuşim să traversăm într-un timp scurt şi mai ales, să parcurgem într-un spaţiu relativ restrâns, o adevărată poveste a florii. Mai mult decât orice altceva, această expoziţie ne decide confruntarea cu una dintre cele mai acute probleme ale vremii noastre. Importanţa tradiţiei poate fi rediscutată aici cu uşurinţă, tocmai pentru că subiectul propus atenţiei şi admirării noastre este unul care are o bogată istorie.
Lăsând deoparte tradiţia, sâmbure vital pentru destui dintre artiştii expozanţi, paleta de expresii plastice este însă, una amplă, încărcată de semnificaţii, oferindu-i expoziţiei şi deci temei propuse, valabilitate. În plus, „de Semne de Floare” nu presupune în mod exclusiv natura statică în care floarea deţine locul principal, ci scoate la iveală peisajul de primăvară, încărcat de miresme şi flori. Sincretismul e scos la lumină şi fără doar şi poate, olfactivul este în egală măsură, metaforic desigur, pus la încercare ca şi văzul.