De semne de mers
Galeria de artă „Constantin Piliuţă”, prin curatorul Mihai Precup, încearcă să construiască un proiect managerial consecvent şi de lungă durată. În prim plan şi la vedere, se situează, cum este şi firesc, de fiecare dată, expoziţia. Ea ne atrage atenţia şi în jurul ei roim, încercând să pătrundem înţelesuri ascunse, căci taciturn şi discret, Mihai Precup tatonează piaţa de artă, în aceeaşi vreme în care îşi modelează şi definitivează proiectele galeriei. Această atitudine se vede mai limpede în substanţa evenimentului de grup (expoziţiile personale subliniaza frecvent un unic demers, fiind din această pricină cu mult mai uşoare în organizare), în felul în care acesta se clădeşte şi mai ales în succesiunea manifestărilor expoziţionale construite - cele desfăşurate de la începutul anului, până în prezent, stau mărturie afirmaţiilor mele de până acum - urmărind fiecare, să puncteze cu precădere, fie teme importante, recurente, fie să semnaleze, de astă dată, mai pretenţios şi mai preţios, existenţa diverselor direcţii în arta plastică românească.
Dacă anterioara provocare vizuală se oprea asupra bogatei reprezentări a florii în grafică, pictură şi bijuterie de autor, tema mijlocului de vară aduce în spaţiul expoziţional al Galeriei de artă „Constantin Piliuţă”, o idee parcă şi mai generoasă (comparaţia impune de la sine) pentru plasticieni dar şi pentru privitori. Întotdeauna cu spirit de glumă lingvistică, Mihai Precup nu poate să nu dea ofertei expoziţionale o aură de mister. „De semne de mers” (iulie-august 2010) se numeşte de astă dată propunerea sa. Doar în aparenţă, jocul lui Precup complică lucrurile, lăsând de fapt artiştilor participanţi la expoziţie posibilitatea de a decide ei - singuri, care să fie criteriul după care să-şi ghideze alegerea operelor, care vor constitui baza expoziţiei. Prin urmare, pentru a uşura cititorului înţelegerea, pentru a nu prelungi exagerat de mult suspansul, iată şi explicaţia provocării.
În atenţia noastră se va afla mersul, dar şi demersul artistului. Vor exista compoziţii în care personajele se află în mişcare, într-o dinamică definitorie a formelor ori a cromaticii, dar la fel de bine, vom vedea picturi gestuale din care epicul a fost complet alungat. Vom avea cercetări diverse şi artişti reprezentanţi ai mai multor generaţii.
Spre finalul excursului nostru, ne declarăm adepţii măcar în parte ai misterului expoziţional şi ne decidem să lăsăm cititorii să descopere singuri, artiştii-expozanţi la Galeria de artă “Constantin Piliuţă”.
P.S. Totuşi, pentru cei nerăbdători, îi amintim aici pe artiştii Mircia Dumitrescu, Mihai Tugearu, Nicolae Iorga, Corneliu Vasilescu, Cornelia Victoria Dedu, Cristian Bădescu, Ioan Oratie, Vasile Pop Negreşteanu, Tony Stanciu, Emanoil Mazilu, Mihail Gavril, Măriuca Oteteleşanu. Dar, atenţie! Ei sunt doar câţiva din cei circa 40 de plasticieni expozanţi în cadrul prezentării „De semne de mers”.
Articol de Roxana Păsculescu
Fotografie de Constantin Grigoruţă