Galeria de Arta

arta pentru tine

  16.01.2008

Grigorescu, pictor al naturii

Grigorescu, românul de la Barbizon, îmi era cunoscut datorită luminii noi aduse în pictura noastră şi nenumăratelor “Care cu boi” care l-au împins spre manierism. Îl mai recunoşteam prin ţărăncile tinere şi proaspete ca dimineţile de vară, prin câteva nalbe, crengi de măr înflorit, un roşior călare, “Atacul de la Smârdan” sau “Fetiţa cu băsmăluţă roşie”.

“Fetiţa cu băsmăluţă roşie” de Nicolae Grigorescu


Cu aceste picturi îl asociam înainte de vizita ghidată de la Muzeul Naţional de Artă al României – “Grigorescu, pictor al naturii“, ocazie cu care am descoperit însă un Grigorescu surprinzător prin teme: bătrâne, vânat, nori (sic!), Bărăgan.

“Bătrâna cu gâşte” de Nicolae Grigorescu

“Bătrâna cu gâşte” este însoţit în expoziţie de câteva studii pentru personajele tabloului. Privirea bătrânei – curioasă, încercată de viaţă şi zâmbitoare, este atrasă de un eveniment anunţat de un cârd de gâşte. Povara anilor îi este ajutată de un baston cu puţin mai înalt decât un copil care se zgâieşte şi el în direcţia indicată de gâşte.

Curiozitatea jucăuşă este asociată cu bătrâneţea fără echivoc. Această vârstă nu este proprie preferinţelor de portretistică ale lui Grigorescu, dar lumina care inundă chipul femeii nu îşi propune să scoată la iveală defecte, ci să pună în valoare expresivitatea unui chip.

Modul în care pică lumina în tablou, fizionomia, basmaua încolăcită pe capul femeii, boneta copilului pe căpşorul prea-blond îţi dau senzaţia că priveşti o pictură flamandă.

“Evreul cu gâsca” de Nicolae Grigorescu

Are loc o schimbare de registru la “Evreul cu gâsca”. Nici nu-mi închipuiam că Grigorescu ar fi putut picta evrei, pentru simplul motiv că nu vedeam unde ar fi putut cunoaşte el, născut în Dâmboviţa, călătorind şi zugrăvind prin Prahova, evrei. Dar se pare că pictarea Mânăstirii Agapia l-a apropiat de fieful evreilor din Moldova acelor vremuri. Mai mult, se spune că “Evreul cu gâsca” a făcut senzaţie la expoziţia universală de la Paris din 1867.

“Evreu galiţian” de Nicolae Grigorescu

Tematica e completată de picturi precum “Evreu galiţian” sau “Târgul de la Bacău”, având în prim-plan o negociere condusă de evrei tradiţionalişti, cu pălării negre şi perciuni cârlionţaţi.

“Peisaj de la Posada” de Nicolae Grigorescu

Cât despre natură, ea este un amestec de culoare îndrăzneaţă şi sugestie. Preferatele peisaje de la Posada, aproape de Câmpina unde Grigorescu îşi cumpărase o casă (devenită azi muzeu - B-dul Carol I nr. 166, Câmpina, Prahova), crângurile, câmpurile cu căpiţe de fân freamătă de viaţă, oferind o culoare intensă, în permanentă schimbare.

“Luminiş” de Nicolae Grigorescu

Lumina străpunge lizierele şi se arată în unghiuri nebănuite, punând în contrast aceleaşi frunzişuri dominate de lumină sau puse sub adăpostul umbrelor. Este interesant de văzut pe parcursul expoziţiei cum această generozitate coloristică începe să se estompeze treptat-treptat, urmând boala de ochi de care a suferit Nicolae Grigorescu spre sfârşitul vieţii. Critica a numit această perioadă “perioada albă”, tocmai datorită ceţii care pare să se aştearnă peste toate picturile sale. Personajele pierd din precizia contururilor, drumurile par acoperite de colb tocmai ridicat de carele grele cu boi, natura însăşi pierde din prospeţime, se depigmentează.

Peisajele lui Grigorescu se bucură din plin de tehnica picturii în aer liber, numită la Barbizon “plein air”. Centrul de interes al picturilor sale este rareori plasat central, ca şi cum în orice moment i s-ar putea adăuga un altul sau ca şi cum oricare ar fi zona din natură, ea poate aduce motive de prezentare sau de reprezentare.

“Luminiş” de Nicolae Grigorescu

Luminişul de la începutul expoziţiei este o încântare pentru ochi şi pentru suflet deopotrivă: parcă simţi cum mestecenii murmură în adierea vântului, aducând miros de iarbă. Fiecare frunzuliţă a fost observată şi pictată, dar a fost transpusă şi întreaga atmosferă care transmite senzaţia că respiri aer proaspăt. În acelaşi mod marinele aduc briza şi rezonanţa stărilor personajelor cu ambientul prin disoluţia contururilor.

Un tablou care, singur, merită vizita la MNAR este “Bărăgan” şi poate fi descris după abordarea lui Antoine de Saint-Exupéry:

Ce vezi cu ochi trupului: o pânză împărţită pe orizontală aproape nepărtinitor între două culori. În partea de jos – pământiu, în jumătatea de sus – un oarecare albastru deschis, pigmentat neconvingător. Nimic mai mult. În orice caz, nimic din ce am învăţat la orele de pictură: fără centru de interes, o alegere îndoielnică a expresivităţii prin culoare, beneficiind în schimb de un echilibru supărător al perspectivei dat de plasarea liniei orizontului.

Ce vezi cu ochii minţii: un Bărăgan ars de soare, cu pământul secătuit, crăpat, ostenit, aproape fără viaţă, deasupra căruia lâncezeşte un cer inundat de propria lumină. Peisajul astfel imortalizat pare fără speranţă, împăcat cu gândul că nu e loc de evoluţie, ci doar nevoie de acceptare.

Este interesant cum nu “Carele cu boi” (uneori de dimensiuni monumentale) mi-au transmis forţa expresivităţii, ci acest tablou care la prima vedere poate părea în cel mai bun caz unul neterminat. Măcar el merită văzut la Muzeul Naţional de Artă al României, dincolo de faptul că sunt scoase la lumină tablouri pe care nu le văzusem încă nici în album, nici în alte expoziţii.

 
Vezi tot albumul
 

Publicat de Delia Stănescu
in categoriile Articole, Pictura, Muzee, Expozitii
23 comentarii

Alte articole pe subiecte similare

23 comentarii »

  1. As vrea sa aflu mai multe informatii despre tabloul original “Turma mica”Multumesc mult!

    Comentariu de deea | 18.05.2008

  2. imi place foarte mult acest refera,o sa-l duc si la scoala este foarte bun sincer merita nota 10

    Comentariu de malvina | 30.12.2008

  3. Detin un tablou semnat grigorescu presupun ca apartine pictorului nicolae grigorescu deoarece are aceeasi semnatura ca si pe cele afisate pe site.
    vreau sa i verific autenticitatea si eventual sa l vand.pt informatii ma puteti contacta pe nr 0743 700 549.
    va multumesc

    Comentariu de Baiculescu Vasile | 17.02.2009

  4. Nicolae Grigorescu este unul din pictorii mei preferati,iar teblourile lui sunt o sursa de inspiratie pt mine si sper ca intr-o buna zi sa pot detine un tablou original al pictorului.nu stiu daca acest lucru e posibil dar cred ca da.Va multumesc!

    Comentariu de ilisiu andreea | 2.04.2009

  5. va rog sa imi spune-ti si mie unde gasesc un tablou comentat in intregime sau daca aveti sa il publicati.va multumesc

    Comentariu de ana | 16.07.2009

  6. BUNA ZIUA
    PARINTII MEI AU UN TABLOU DE APROAPE 200 ANI.BUNICUL L-A PRIMIT DE LA NISTE BOIERI PE CAND MUNCEA LA EI.ATUNCI EL AVEA 10 ANI. ESTE EXACT CA AL LUI N.GRIGORESCU(carul cu boi) IN ULEI RAMA NU A FOST SCHIMBATA NICIODATA.UNDE TREBUIE SA MERG SA VAD DACA ESTE ORIGINAL.PARINTII STAU LA 20KM DE BUCURESTI .O PICTURA F.FRUMOASA CULORI VII IN PERFECTA STARE. VA MULTUMESC !

    Comentariu de CORINA | 20.12.2010

  7. buna am si eu un tablou semnat Nicolae Grigorescu se numeste Taranca din Muscel vreau sa i verific autenticitatea si eventual sa l vand. pe spatele lui are o stampila cred ca e de autentificare nu stiu nu se cunoaste prea bine stampila pentru mai multe detalii contactati la numerele 0747511632 sau 0230570612

    Comentariu de Neculai | 25.01.2011

  8. Afost si mai este pictoru al nostru de suflet

    Comentariu de xxx | 8.02.2011

  9. am si eu 2 tablouri de nicolae grogorescu !nu stiu daca sunt autentificate dar au cate o stampila pe spate cu o data. semnatura pictorului este in stanga jos…!ce pot face?!

    Comentariu de bebe | 12.04.2011

  10. […] povestea. In primul rand, trebuie mentionat ca tabloul este nedatat, unul din reperele existente pe Galeria de Arta fiind contradictoriu: “se spune ca Evreul cu gâsca a facut senzatie la Expozitia Universala […]

    Pingback de Povestea unui tablou filatelic: "Evreul cu gâsca" de Nicolae Grigorescu | Kolector.net | 4.05.2011

  11. eu 1 facut de grogorescu,eu suntpasionata de picturille luicu copii.

    Comentariu de pavaluca | 6.05.2011

  12. detin doua tablouri realizate de pictorul Cerbeanu, despre care se spune ca a fost elev de-a lui Grigorescu.unul este cu o satra de tigani, iar celalalt cu o tiganca florareasa.vreau sa stiu mai multe despre tablouri.multumesc anticipat!

    Comentariu de pop moldovan adriana | 4.12.2011

  13. am un tablou cu nicolae grigorescu ciobanasu ulei pe pinza 0,245 0,445 muzeu de arta al republica socialista romania editura meridian asa scrie pe spate la pictura mai scrie pe spate al tabloului o stampila cu texst executat de “i.s. decorativa” str.latina nr 8 buc.il detin din anu 1972 eu cine este interesat sa sune 0726085322

    Comentariu de iordan victor | 30.01.2013

  14. este un tablou foarte frumos care tare lasa uimit chiar daca ai cauta alt ceva si ai da pete el fara sa stii acest tablou trebiue sa stii cum sa il privesti adika sa te pui in locul autorului .LUMINIS este cel mai frumos tablou!!! :) :*

    Comentariu de Bercea Lorena | 23.03.2013

  15. am un tablou fata cu tulpan daca va intereseaza sunati la 0767396208

    Comentariu de rodica | 29.10.2013

  16. e pictat de nicolaie grigorescu are si semnatura lui grigorescu daca va intereseaza sunat la nr n0767396208

    Comentariu de rodica | 29.10.2013

  17. Am si eu un tablou de Nicolae Grigorescu nu stiu daca e autentic are o stapila pe spate si e semnat in partea stanga de Nicolae Grigorescu ce trebe sa fac ca nu stiu sa stiu daca e autentic

    Comentariu de neluta | 20.08.2015

  18. Tabloul este din1873

    Comentariu de neluta | 20.08.2015

  19. Pentru infomati ma puteti contacta la nr dee tel 0737171638

    Comentariu de neluta | 20.08.2015

  20. Dacă as îndrăzni o expoziție la Roma cu mai multe copii de Nicolae Grigorescu ,care ar fi reacția dv și a criticii!
    Nu sunt o mare artistă, dar vreau sa trimit pe mulți în căutarea și descoperirea lui!
    Astept un răspuns și va mulțumesc anticipat!

    Comentariu de Elena Dabija | 17.12.2015

  21. Imi place foarte mult toate picturile!!!
    😍😃😘👩👧

    Comentariu de zoui | 23.02.2016

  22. Aceste postări sunt de nota 10!!!
    😘😍😃😊👩👧

    Comentariu de zoui | 23.02.2016

  23. buna ziua ,,,mie mi-a ramas cind a murit bunicul meu , acum 20 de ani,avea 92 ani,un tablou fara rame dor pinza pictata in ulei, pe urma l-am inramat eu foarte vechi cred ca are mai mult de 100 ani , in ulei care are ca subiect o taranca f, frumoasa cu un cos (acelasi subiect pictor N.GRIGORESCU )care nu e semnat(asa cred) , in ulei care cred ca e de Grigorescu , acceiasi stile si mi-ar place sa il valut, pot sa va trimit foto daca imi spuneti unde…poate are si semnatura nu am facut caz cind l-am inramat..multumesc de raspuns

    Comentariu de silvia | 19.11.2016

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com