Galeria de Arta

arta pentru tine

  23.07.2007

Naşterea unui gigant: Turnul Eiffel

Ceea ce am văzut cu toţii în filme documentare sau fotografii color de vacanţă este acel arc dantelat, de culoare maro închis, în vârful căruia, la 300 m altitudine, majoritatea oamenilor visează să urce măcar o dată în viaţa lor. Ceea ce a rămas mai puţin văzut sunt înseşi etapele de construire a acestui colos din fier forjat, care, până în 1930, când a fost ridicată clădirea Chrysler din New York, a fost considerat cea mai înaltă construcţie din lume.

Turnul Eiffel

Structura a început să fie construită în 1887 şi a fost terminată în 1889, cu ocazia centenarului Revoluţiei Franceze şi a Expoziţiei Universale, ca să servească drept arc de intrare la această expoziţie. Cel puţin la începuturile sale, publicul a întâmpinat cu multă reticenţă această construcţie, considerând-o inestetică.
Gustave Eiffel, inginerul constructor (cel care a realizat şi structura de rezistenţă a Statuii Libertăţii din New York), a primit permisiunea de a lăsa monumentul în viaţă timp de 20 de ani, dar ţinând cont că oferea o serie de beneficii în domeniul comunicaţiilor, s-a renunţat la dărâmarea sa. Astăzi este considerat simbolul oraşului Paris şi una dintre cele mai frapante piese de artă arhitecturală din lume.

Turnul Eiffel în construcţie

Turnul Eiffel în construcţie

Turnul Eiffel în construcţie

Turnul Eiffel în construcţie

Turnul Eiffel

Publicat de Silvia Velea
in categoriile Arhitectura
2 comentarii

Alte articole pe subiecte similare

2 comentarii »

  1. foarte interesant! Va multumesc ca cu aceasta ocazie, am aflat ca acelasi constructor a ridicat si Statuia Libertatii, pe care am avut ocazia s-o vizitez acum citiva ani.

    Comentariu de gabriela | 1.09.2007

  2. intr-adevar o structura impresionanta, nu numai ca solutie constructiva, dar si ca proportii si volumetrie.ar fi fost pacat sa fie daramat, asa cum s-a intentionat dupa inchiderea expozitiei.

    Comentariu de www.designyourself.ro | 10.07.2008

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com