Galeria de Arta

arta pentru tine

  7.01.2008

Metroul din Moscova

Unul dintre cele mai vechi din lume, construcţia metroului moscovit a început în anii ‘30. Prima linie a fost deschisă pe 15 mai 1935. De atunci, reţeaua de metrou s-a tot extins, depăşind 250 km lungime. După numărul de pasageri, este cel mai solicitat metrou din lume.

Dacă în staţiile mai noi se simte mai degrabă un simţ practic, ca în mai toate staţiile de metrou din lume, cele mai vechi sunt de o impresionantă frumuseţe. Probabil că Stalin a dorit să demonstreze ce se poate face sub conducerea sa, aşa că lucrurile au fost împinse spre o opulenţă vizibilă maselor, nu tocmai specifică socialismului şi comunismului. Staţiile sunt decorate, asemeni unor palate, cu marmură de diferite culori, adusă de la mari distanţe, mozaicuri în stil bizantin, însă cu teme socialiste, pietre semipreţioase, statuete din bronz şi candelabre. Unele staţii au devenit chiar o atracţie turistică.

 
Vezi tot albumul
 

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Arhitectura
4 comentarii

Alte articole pe subiecte similare

4 comentarii »

 1. impresionant….cand o sa vedem si in roamnia ceva asemanator???

  Comentariu de georgiana | 4.05.2008

 2. excelente imagini

  Comentariu de marian | 11.12.2009

 3. […] o diferenta intre metroul din Moscova si cel din Romania… […]

  Pingback de Metroul din Moscova | paseste unde vezi cu ochii | 11.05.2010

 4. este oadevarata splendoare pei ce naiba se compara cu cel de la noi.Mai ales galeriile de arat,jos palaria pentru moscova

  Comentariu de stefan | 16.04.2011

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com