Galeria de Arta

arta pentru tine

  18.03.2008

Rodica Toth Poiată

Pictoriţa Rodica Toth Poiată s-a născut în 1950, la Braşov. Este absolventă a Facultăţii de Arte Plastice din Timişoara şi membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, secţia de pictură. A fost profesoară de artă la licee de profil din Braşov şi Sulina (unde a locuit timp de şase-şapte ani), după care s-a stabilit în Bucureşti.

Cariera artistică a pictoriţei înscrie importante expoziţii de pictură, personale şi de grup, în cadrul unor galerii de artă prestigioase, muzee şi alte instituţii culturale, atât din ţară, cât şi din străinătate (Grecia, Franţa, Danemarca). În mai 2002, i se acordă Premiul pentru performanţă de către Top Business, Bucureşti - New York, iar în 2006, primeşte Premiul pentru Performanţe Artistice, acordat de revista Burda şi revista Ioana, în cadrul unei festivităţi organizate la Centrul Militar Naţional.

Despre arta sa, Rodica Toth Poiată mărturiseşte: “Schiţele şi eboşele se nasc spontan, ca expresie a unei stări artistice premergătoare. Pictura în sine, pensulaţia, amestecurile cromatice, contrastele rezultate, aduc un nou suflu surprinzător, care mă poartă pe un drum la capătul căruia îmi reevaluez punctul de plecare cu emoţie. În dorinţa de autodepăşire, sunt mulţumită doar atunci când ideea iniţială a prins contur, întrupându-se în imagini printate prin tuşe şi armonii cromatice ce exprimă esenţa profundă a realităţii.”

Printre aprecierile critice deosebite, de care artista s-a bucurat în repetate rânduri, se numără şi observaţia lui Cornel Radu Constantinescu, care conduce spre esenţa profundă a picturii Rodicăi Toth Poiată: “Pictoriţa are facultatea aparte de a vedea reflectând, de a înregistra vizibilul în starea reveriei, altfel spus de a se topi în vis. Şi acest vis al ei se îmbracă cu o infinită delicateţe în discreţii tonale şi o lumină blând învăluitoare, făcând din candoare o expresie surprinzătoare a fantasticului”.

O galerie virtuală, structurată pe tematici şi tehnici, însoţită de informaţii despre activitatea artistică, evenimente, precum şi câteva imagini de atelier, sunt disponibile pe site-ul pictoriţei, la www.rtp.ro.

 
vezi tot albumul
 

Publicat de Silvia Velea
in categoriile Pictura, Artisti
4 comentarii

Alte articole pe subiecte similare

4 comentarii »

 1. Splendisim reprezentata femeia in tablourile dvs. V-am “aflat”gratie unui prieten si ma bucur nespus pentru aceasta descoperire! E o bucurie pentru ochi, minte si suflet!

  Comentariu de Sara Costin | 26.03.2011

 2. Am vazut frumusetile tale.Nu e o surpriza pentru mine gratia cu care asezi pe panza femeia. Iti multumesc!

  Comentariu de violeta ilie | 13.12.2011

 3. Uitandu-ma la minunile tale mi-am facut un serviciu. Am primit o stare de bine care sper sa-mi fie deajuns pentru tot anul in care tocmai am intrat.Multumesc!

  Comentariu de violeta ilie | 13.01.2012

 4. […] Gallery […]

  Pingback de Rodica Toth Poiată | Art&Tatucya | 5.04.2013

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com