Galeria de Arta

arta pentru tine

  13.09.2011

Remedios Varo

Remedios Varo (16 decembrie 1908 - 8 octombrie 1963) a fost o pictoriţă suprarealistă mexicano-spaniolă. S-a născut în regiunea spaniolă Catalunia şi a murit din cauza unui atac de cord în Ciudad de Mexico. În timpul Războiului Civil Spaniol a fugit la Paris, unde a fost influenţată de mişcarea suprarealistă. În Barcelona l-a întâlnit pe poetul suprarealist francez Benjamin Péret, cu care s-a şi căsătorit. Pe durata ocupaţiei naziste din Franţa a fost forţată să părăsească Parisul, exilându-se în Ciudad de Mexico în 1941. La început a considerat Mexicul un paradis temporar, însă va rămâne în America Latină pentru tot restul vieţii sale.


În Mexic i-a cunoscut pe artiştii locului, Frida Kahlo şi Diego Rivera. Cu toate acestea, legăturile ei cele mai puternice s-au stabilit cu alţi exilaţi şi expatriaţi, iar de artista engleză Leonora Carrington a legat-o o prietenie extraordinară. Ultima sa relaţie importantă va fi cea cu Walter Gruen, un austriac care suferise de pe urma lagărelor de concentrare înainte de a fugi din Europa. Gruen credea cu tărie în Varo şi i-a oferit tot sprijinul de care avea nevoie pentru a se concentra în totalitate asupra picturii.

După 1949, Varo şi-a aprofundat remarcabilul său stil matur, care şi-a păstrat frumosul mister şi este pe dată recognoscibil. Adeseori picta în ulei pe lambriuri pe care şi le pregătea singură. Deşi culorile sale au rezonanţa armonioasă a uleiurilor, picturile presupuneau cel mai adesea multe tuşe fine dispuse apropiat, o tehnică reminescentă a vopselurilor tempera provenite din amestecul de pigment şi gălbenuş de ou.

Artista a murit la apogeul carierei sale, retrospectivele lucrărilor sale reuşind şi în prezent să aibă succese în galeriile renumite ale Mexicului sau Statelor Unite.

Publicat de Veronica Şerbănoiu
in categoriile Video, Pictura, Artisti
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com