Galeria de Arta

arta pentru tine

  22.11.2011

Pierre Bonnard

Pierre Bonnard (3 octombrie 1867 - 23 ianuarie 1947) a fost un pictor şi gravor francez, membru fondator al grupului de pictori post-impresionişti avantgardişti “Les Nabis”. S-a născut la Fontenay-aux-Roses şi a avut o tinereţe fericită, lipsită de griji, fiind fiul unui funcţionar proeminent de la Ministerul de Război francez. La insistenţele tatălui său, Bonnard a studiat dreptul, absolvind şi pledând o perioadă scurtă. În paralel a frecventat şi cursuri de artă, în scurt timp decizând să devină artist.


În 1891 l-a întâlnit pe Toulouse-Lautrec şi a început să-şi expună lucrările la expoziţia anuală de la Salonul Artiştilor Independenţi. În 1896 a susţinut prima expoziţie personală la Galeria Durand-Ruel.

În perioada primilor ani ai tinereţii făcea parte din gruparea “Les Nabis”, un grup de artişti tineri, angajaţi în crearea unor lucrări de natură simbolică şi spirituală. Printre membrii grupării se numărau Édouard Vuillard şi Maurice Denis. În 1910 a părăsit Parisul pentru a se muta în sudul Franţei.

Bonnard este cunoscut pentru folosirea intensă a culorii, petele de culoare fiind obţinute prin tuşe mici. Compoziţiile sale - interioare tipice luminate de soare şi grădini populate cu prieteni şi membrii familiei - sunt şi narative şi autobiografice. Soţia pictorului, Marthe, a fost un subiect omniprezent pe durata câtorva decade. O putem vedea aşezată la masa din bucătărie, alături de rămăşiţe de mâncare sau nud, ca în cazul picturilor în care se sprijină în cada de baie. A pictat şi câteva auto-portrete, peisaje şi multe naturi moarte care de obicei înfăţişează flori şi fructe.

Bonnard nu picta din viaţa reală, ci mai degrabă îşi compunea subiectele, uneori fotografiindu-le şi luând notiţe legate de culori, după care picta pe canava în studioul său, ghidându-se după note.

În 1938, la Institutul de Artă din Chicago lucrările sale au fost expuse împreună cu cele ale lui Vuillard. Şi-a isprăvit ultima lucrare, “Migdalul în floare”, cu o săptămână înainte de moartea sa, pe Riviera franceză, în Le Cannet, în 1947. Muzeul de Artă Modernă din New York City a organizat în 1948 o retrospectivă postumă a lucrărilor lui Bonnard, deşi, iniţial, se dorise a fi o sărbătorire a celei de-a 80-a aniversări a artistului.

În 1998 au mai avut loc două expoziţii importante ale artistului: din februarie până în mai la Galeria Tate din Londra, iar din iunie până în octombrie la Muzeul de Artă Modernă din New York City.

Publicat de Veronica Şerbănoiu
in categoriile Video, Pictura, Artisti
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com