Galeria de Arta

arta pentru tine

  15.05.2012

Leonora Carrington

Leonora Carrington a trăit între 6 aprilie 1917 şi 25 mai 2011. S-a născut la Clayton Green, în South Lancaster (comitatul Lancashire, Anglia). A fost o pictoriţă suprarealistă şi, pe durata vieţii în Mexic, o romancieră. Tatăl ei era un industriaş bogat, iar mama irlandeză. A avut şi o doică irlandeză, Mary Cavanaugh, care-i istorisea poveşti din folclorul irlandez. Leonora a avut trei fraţi, iar printre locurile în care a copilărit se află şi o casă numită Crooksey Hall.


Instruită de guvernante, tutori şi călugăriţe, a fost exmatriculată de la multe şcoli din pricina comportamentului ei rebel, până când familia sa a trimis-o la Florenţa, unde frecventa Academia de Artă a lui Mrs. Penrose. Tatăl ei se opunea unei cariere artistice, însă mama a încurajat-o. S-a întors în Anglia şi a fost prezentată la Curte, însă după spusele proprii, şi-a adus în schimb o carte de Aldous Huxley “Eyeless in Gaza” (1936) ca să o citească. La Londra a frecventat “Chelsea School of Art” şi s-a înscris la Academia lui Amédée Ozenfant.

A văzut prima pictură suprarealistă într-o galerie de pe Malul Stâng în 1927 (când avea 10 ani) şi a întâlnit mulţi suprarealişti, inclusiv pe Paul Eluard. (Era deja familiarizată cu suprarealismul prin intermediul cărţii lui Herbert Read.)

Prima sa expoziţie a avut loc în 1947 la Pierre Matisse Gallery din New York City. Leonora Carrington a fost invitată să-şi expună lucrările la o expoziţie internaţională despre Suprarealism, fiind singura pictoriţă profesionistă engleză. A devenit o celebritate aproape peste noapte. În Mexic, a fost autoarea a câtorva cărţi de succes. Prima expoziţie majoră a lucrărilor sale din Marea Britanie în 20 de ani a avut loc la Chichester’s Pallant House Gallery, West Sussex, de pe 17 iunie până pe 12 septembrie 2010, făcând parte dintr-o serie de expoziţii internaţionale importante, numite “Prietenii suprarealişti”, sărbătorind locul femeilor în mişcarea suprarealistă. Lucrările sale au fost expuse alături de cele ale prietenilor săi apropiaţi, pictorul spaniol Remedios Varo (1908–1963) şi fotografa maghiară Kati Horna (1912–2000).

Leonora Carrington a fost unul dintre ultimii pictori suprarealişti în viaţă ai secolului său. În 2005, casa de licitaţii Christie’s a scos la licitaţie tabloul Laurei Carrington intitulat “Juggler”, care a fost vândut cu preţul de 713.000 dolari americani, stabilind un nou record pentru cel mai mare preţ plătit la licitaţie pentru o lucrare a unui pictor suprarealist în viaţă.

Publicat de Veronica Şerbănoiu
in categoriile Video, Pictura, Artisti
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com